13–17-VUOTIAIDEN AKTIIVISTEN LIIKUNNANHARRASTAJIEN NUKKUMISTOTTUMUKSET JA VIREYSTILA - Parpala, Juho (My University, 2019)
Tämän määrällisen tutkimuksen tavoitteena oli tutkia 13–17-vuotiaiden aktiivisten liikunnanharrastajien nukkumistottumuksia ja vireystilaa. Tavoitteena oli tutkia nuorten unen määrää ja laatua, päivittäistä vireystilaa sekä millainen yhteys nukkumistottumuksilla ja vireystilalla on. Nuorten nukkumistottumukset ovat heikentyneet vuosi vuodelta ja aiempien tutkimuksien mukaan aktiiviset liikkujat tarvitsevat normaalia enemmän unta. Tutkimuksen aineisto kerättiin touko- ja kesäkuussa 2019 Webropol-kyselyllä. Nuoret itsearvioivat omia nukkumistottumuksiaan ja vireystilaansa. Tutkimuksen kohdejoukko koostui aktiivista liikunnanharrastajista ympäri Suomen (n=100). Vastaajista 51 prosenttia (n=51) oli tyttöjä ja 49 prosenttia (n=49) poikia. Tulokset analysoitiin IBM SPSS Statistics -sovelluksen versiolla 25.0. Tilastollisina testeinä käytettiin varianssianalyysiä, pearsonin korrelaatiotestiä ja khiin neliö -testiä. Tutkimustulosten mukaan ainoastaan noin kymmenesosa ylsi nuorille tehtyihin unisuosituksiin eli nukkuu öisin yli yhdeksän tuntia. Arkena nuoret menivät nukkumaan keskimäärin ennen kello 23 ja viikonloppuisin ennen kello 00. Tytöt menivät aikaisemmin nukkumaan kuin pojat sekä arkena ja viikonloppuna. Arkena nuoret heräsivät keskimäärin ennen kello 07. Suurin osa nuorista nukahti alle 20 minuutissa. Melkein puolet nuorista koki aamuisin olevan väsynyt herättyään, mikä kertoo huonosta unen laadusta. Suurin osa koki, että heillä oli usein tai lähes aina hyvä vireystila ja he jaksavat keskittyä päivisin keskittymistä vaativiin tehtäviin. Mitä enemmän nuori nukkui, niin sitä parempi vireystila hänellä oli. Aikaisemmin nukkumaan menevillä oli myös parempi vireystila. Tutkimuksen tulokset nostavat esiin kysymyksen siitä, miten nuoret saataisiin huolehtimaan paremmin omasta nukkumisesta sekä miten peruskoulussa voitaisiin ohjata nuoria nukkumaan paremmin ja enemmän.
Keywords: Uni, liikunta, vireystila, nuoret