Seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetus ja osaaminen Suomessa – kysely valmistuville kätilöopiskelijoille - Vihlman, Eerika (My University, 2023)
Kätilöillä on keskeinen asema seksuaaliterveyden edistämisessä. Raskaudet, synnytykset ja imetys voivat lisätä seksuaaliterveyden ongelmien esiintymistä. Kätilöt ovat ammattiryhmä, jonka keskeisiin työtehtäviin kuuluu tarjota asiakkailleen ohjausta ja neuvontaa muun muassa näiden teemojen parissa. Tässä opinnäytetyössä tarkastelen, miten viimeisen vuoden kätilöopiskelijat kaikista Suomen kätilöitä kouluttavista ammattikorkeakouluista ovat kokeneet seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetuksen kätilöopintojensa aikana. Käyttämäni tutkimusaineisto on osa Turun yliopiston sekä TYKS Naistenklinikan yhteistä Sexual Medicine Education – SexMEdu -tutkimusta. Kaikille Suomen ammattikorkeakouluissa viimeistä vuotta opiskeleville kätilöopiskelijoille (valmistumisajankohta syksyllä 2018 tai keväällä 2019) lähetettiin Webropol-kysely, jossa kartoitettiin opiskelijoiden kokemuksia ja koettua osaamista eri seksuaali- ja lisääntymisterveyden osa-alueilla. Tutkimukseen saatiin 131 vastausta, ja vastausprosentti oli 51.8 %. Vastauksia saatiin kaikista kahdeksasta kätilöitä kouluttavasta ammattikorkeakoulusta Suomessa. Vaikka suurin osa tutkimukseen vastanneista opiskelijoista oli tyytyväisiä saamansa seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetuksen määrään, monet pitivät myös opetusta riittämättömänä ja toisaalta oman osaamistasonsa sekä kokemuksensa puutetta eniten potilaiden kanssa seksuaaliongelmien puheeksi ottamista vaikeuttavina tekijöinä. Vastaavan suuntaisia tuloksia on saatu myös muualla maailmassa tehdyissä tutkimuksissa, kun on arvioitu kätilöiden antamaa seksuaaliterveysneuvontaa rajoittavia tekijöitä. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetus on kätilökoulutuksessa ratkaisevan tärkeää. Erityisesti on huolehdittava opiskeluajan riittävistä potilaskontakteista myös seksuaali- ja lisääntymisterveyden aihepiireissä teoreettisen opetuksen lisäksi. Maailmalla kätilöopiskelijoiden tyytyväisyyttä koulutuksensa seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetukseen on tutkittu varsin vähän. Näin ollen aiheesta kaivattaisiinkin lisätutkimusta.
Keywords: kätilöopiskelijat, seksuaaliterveys, lisääntymisterveys