Analyytikoiden suositusten vaikutus osakekursseihin epälikvideillä osakkeilla : Tapahtumatutkimus Inderes Oy:n vaikutuksesta Suomen osakemarkkinoilla - Sääskilahti, Elina (My University, 2019)
Analyytikoilla on merkittävä rooli arvopaperimarkkinoilla ympäri maailman. Yksi analyytikoiden keskeisistä tehtävistä ovat kaupankäyntisuositukset, ja analyytikoiden suositusten vaikutuksia onkin tutkittu paljon. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että suosituksilla on vaikutusta osakkeiden hintoihin. Erityisen voimakas reaktion on havaittu olevan pienten yhtiöiden kohdalla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella analyysitalo Inderesin antamien suositusten vaikutusta Suomen osakemarkkinoilla. Tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan erityisesti epälikvideille osakkeille annettujen suositusten aiheuttamia mahdollisia kurssireaktioita. Tutkimuksessa tarkasteltiin erikseen, kuinka suuren reaktion Inderesin antamat suosituksen nostot ja laskut keskimäärin aiheuttavat. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, vaikuttaako yhtiön markkina-arvo reaktion suuruuteen, ja havaitaanko reaktion suuruudessa eroa likvideillä osakkeilla havaittuihin reaktioihin verrattuna. Tutkimuksessa tarkastelun kohteena olivat Helsingin pörssissä ja Helsingin First North -markkinapaikalla kaupankäynnin kohteena olevat epälikvidit osakkeet. Tutkimuksessa tarkasteltiin Inderesin vuosina 2014–2017 yhtiöille antamia suosituksia. Rajausten jälkeen tutkimuksen lopullinen aineisto käsitti 49 yhtiötä ja 149 havaintoa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin tapahtumatutkimusta. Tapahtumatutkimuksessa analysoidaan, poikkeavatko tapahtumapäivää ympäröivät tuotot markkinoiden yleisestä muutoksesta johtuvasta normaalituotosta. Jos havaitaan tilastollisesti merkitseviä keskimääräisiä epänormaaleja tuottoja, on suosituksilla ollut vaikutusta osakkeiden hintoihin. Tutkimustulokset olivat pääosin johdonmukaiset aiempien tutkimustulosten kanssa. Inderesin antamien suositusten havaittiin vaikuttavan selvästi osakkeiden hintoihin Helsingin markkinapaikalla. Sekä suositusten nostojen että suositusten laskujen havaittiin keskimäärin aiheuttavan tilastollisesti merkitsevät epänormaalit tuotot. Epänormaalien tuottojen havaittiin olevan selvästi suurimmat tapahtumapäivänä. Tutkimuksessa ei saatu tukea sille, että epälikvidien yhtiöiden joukossa yhtiön markkina-arvolla olisi vaikutusta reaktion suuruuteen. Sen sijaan tutkimuksessa havaittiin, että suosituksen muutoksen seurauksena aiheutuneet keskimääräiset epänormaalit tuotot olivat epälikvideillä osakkeilla selvästi likvidejä osakkeita suuremmat.
Keywords: Osakeanalyysi, markkinareaktio, tapahtumatutkimus, markkinatehokkuus