Irtisanotut työmarkkinavirroissa - Rantanen, Jussi-Pekka (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Edellisen kuluneen vuosikymmenen aikana Suomen työmarkkinat ovat kokeneet merkittäviä muutoksia. Suuret ikäluokat ovat pääosin jättäytyneet työmarkkinoiden ulkopuolelle. Saman aikaisesti vuonna 2008 alkunsa saanut maailman laajuinen talouskriisi on vaikeuttanut monien yritysten asemaa, jonka seurauksena Suomessa on koettu useita ja laajoja irtisanomisia. Osin näistä tekijöistä johtuen työvoiman kysynnässä ja tarjonnassa on ollut suuria vaihteluita viime vuosina. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, mitä seurauksia irtisanomisella on työntekijän tulevaan työuraan. Onko irtisanominen aiheuttanut työntekijälle pidempiaikaisia vaikutuksia työllistymiseen vai onko uusien työtehtävien löytäminen? Tarkastelussa keskitytään Suomen 1990-luvun lamasta saatuihin tuloksiin. Toiseksi tutkielmassa tarkastellaan, miten työttömyys ja työmarkkinat ovat muuttuneet Suomessa vuonna 2009 alkanutta taloustaantumaa jälkeen. Koska työnantajat ovat oleellisessa osassa työllistäjinä, tutkimuksessa tarkastellaan, onko työnantajien toimilla ollut vaikutusta työttömyyden kehittymisessä. Toimilla tarkoitetaan tässä yhteydessä rekrytointien ja irtisanomisten vaikutusta työmarkkinavirtoihin ja siihen, miten tämä näkyy työttömyysasteissa. Tarkastelussa käytetään hyväksi työ- ja elinkeinoministeriön keräämää työvoimakyselyn aineistoa. Irtisanomisen seurauksia tarkasteltaessa nähdään, että irtisanomisilla on pitkäaikaisia vaikutuksia irtisanotun työllisyyteen sekä ansiokehitykseen. Irtisano tuiksi joutuneet ovat kokeneet vertailuryhmää korkeampaa työttömyyttä jopa vuosia myöhemmin sekä heikompaa ansiotason kehitystä. Heikko talouskehitys on vahvistanut ryhmien välisiä eroja. Tulosten perusteella työmarkkinavirtoja ja työllisyysasteen kehitystä 2006-2016 tarkasteltaessa havaitaan, että työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksien heikkenemisellä on ollut enemmän vaikutusta työttömyysasteen kasvuun kuin irtisanomisten lisääntymisellä. Kuitenkin sukupuolten välillä on merkittäviä eroja.