Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen arvoketjuissa : Porterin arvoketjumalli haastattelututkimuksen viitekehyksenä - Viitaharju, Ville (My University, 2023)
Elämme keskellä neljättä teollista vallankumousta, jonka yksi ilmiö on vuonna 2008 kryptovaluutta Bitcoinin yhteydessä esitelty lohkoketjuteknologia. Lohkoketju on hajautettu ja muuttumaton tietokanta, jonka ylläpidosta voivat vastata toisilleen vieraat toimijat. Useat tutkimukset ovat havainneet lohkoketjuteknologian potentiaalin, mutta lohkoketjuteknologiaa ei ole kuitenkaan vielä laajemmin implementoitu esimerkiksi yritysten liiketoimintaan. Yrityksen liiketoimintaa tarkasteltaessa nousee esiin usein Porterin arvoketjumalli, joka on vuosien kuluessa vakiinnuttanut asemaansa yritysten toimintojen sekä kilpailuedun lähteiden tarkastelussa. Neljännen teollisen vallankumouksen, nopean ja laajan teknologisen kehityksen sekä jatkuvasti kiristyvän kansainvälisen kilpailun myötä kilpailuedun tavoittelun ja tätä kautta arvoketjuajattelun merkitys on viime vuosina kasvanut. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen arvoketjuissa on paitsi ajankohtainen myös lisätutkimusta vaativa aihe. Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia, miten lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää arvoketjuissa. Tutkielman empiirinen osuus suoritettiin hyödyntämällä laadullisia tutkimusmenetelmiä. Aineistonkeruu toteutettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joissa haastateltavina oli viisi lohkoketjuteknologian asiantuntijaa, jotka kaikki myös työskentelivät aiheen parissa. Haastatteluiden viitekehyksenä käytettiin tutkielman teoriaosuudessa esiteltyä Porterin arvoketjumallia. Tutkielman aineiston analysointi toteutettiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Tutkielmassa löytyi useita lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuuksia, ja hyödyntämismahdollisuuksia nousi esiin jokaisen Porterin arvoketjumallin perus- ja tukitoiminnon yhteydessä. Tutkielman tulokset olivat pitkälti linjassa aiheen aiemman kirjallisuuden kanssa. Yleiseltä tasolta tarkasteltuna löydetyt lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuudet olivat yhteydessä lohkoketjuteknologian neljään ominaispiirteeseen eli hajautuneisuuteen, pysyvyyteen, anonymiteettiin ja tarkistettavuuteen. Porterin arvoketjumallin toimintojen tason tarkastelussa nousi esiin perustoiminnoista etenkin myynnin ja markkinoinnin hyödyntämismahdollisuudet ja tukitoiminnoista inhimillisten voimavarojen hallintaan liittyvät hyödyntämismahdollisuudet. Yhtenä lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuutena tutkimuksessa nousi esiin raaka-aineiden ja materiaalien jäljittäminen sekä tiedon läpinäkyvyys. Näiden asioiden avulla voisi olla mahdollista edistää ajankohtaiseen vastuullisuuden teemaan liitettäviä asioita. Mahdollisuus esimerkiksi materiaalien tietojen läpinäkyvyyteen prosessin alusta asti voisi kannustaa yrityksiä toimimaan vastuullisemmin ja näin voisi olla mahdollista viedä jopa kokonaisten teollisuudenalojen vastuullisuutta positiivisempaan suuntaan. Lohkoketjuteknologian hyödyntämisen uskottiin lisääntyvän arvoketjuissa tulevaisuudessa, sillä kaikkea lohkoketjuteknologian potentiaalia olla osattu vielä hyödyntää. Merkittävin haaste lohkoketjuteknologian hyödyntämisen kannalta oli lohkoketjuteknologiaan liittyvän tietotaidon puute. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen tulevaisuudessa arvoketjuissa on siis vahvasti yhteydessä siihen, millä tasolla arvoketjujen toimintaan vaikuttavien henkilöiden lohkoketjuteknologiaan liittyvä tietotaito on. Tästä seuraa, että tietotaidon kehittäminen on keskeisessä osassa lohkoketjuteknologian hyödyntämisen lisäämistä arvoketjuissa.
Keywords: lohkoketjuteknologia, arvoketju, Porterin arvoketjumalli