Miksi muuttaa maaseudulle 2020-luvulla? : Varsinais-Suomen maaseudun vetovoimatekijät ja muuttajien muuttomotiivit 2020-luvun alkupuolella. - Haka, Ville (My University, 2023)
Suomessa ja kansainvälisesti on pitkään vallinnut kaupungistumisen trendi eli väestön muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin. Suomessa noin 70 % ihmisistä asuu kaupunkimaisilla alueilla 2020-luvun alkupuolella. Kaupunkimaisiksi alueiksi Suomen pinta-alasta luokitellaan vain noin 5 %. Ihmisille on ominaista vaihtaa asuinpaikkaa eli muuttaa. Tämä muuttoliike voi kohdistua kotimaahan tai vieraaseen maahan. Globaalisti vallinnut koronapandemia ja kiihtyvä globalisaatio ovat vaikuttaneet 2020-luvun alkupuolella Suomessa muuttoliikkeisiin, ja ne ovatkin luoneet aivan uusia mahdollisuuksia muutta-jille. Suomessa muuttoliikkeissä on havaittu kasvua etenkin kaupunkien läheisellä maaseudulla 2020-luvun alkupuolella. Muuttopäätöksen takana vaikuttavat henkilökohtaiset syyt ja mieltymykset liittyen omaan asuinympäristöönsä. Muuttomotiivien lisäksi muuttopäätökseen vaikuttavat alueelliset vetovoi-matekijät. Vetovoimatekijät ovat alueisiin liittyviä tekijöitä, jotka saavat ihmiset valitsemaan asuinpai-kan omien motiiviensa mukaan. Tässä tutkimuksessa haastateltiin kymmenen 2020-luvun alkupuolella Varsinais-Suomen maaseudulle muuttanutta henkilöä. Haastattelut olivat luonteeltaan syvähaastatteluita. Niiden avulla henkilöiden muuttomotiiveja ja uuden asuinpaikan vetovoimatekijöitä pyrittiin selvittämään monipuolisesti ja sy-vällisesti. Haastatteluihin osallistuneet henkilöt ovat taustoiltaan hyvin heterogeeninen ryhmä niin iän, perhetilanteen, kotikunnan kuin asuinpaikan alueluokituksenkin mukaan. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville 2020-luvun alkupuolella maaseudulle muuttaneiden henkilöiden muuttomotiivit ja Var-sinais-Suomen maaseudun alueelliset vetovoimatekijät. Tutkimuksen aineistoa käsiteltiin aineistoläh-töisellä sisällönanalyysillä, jotta aikasidonnaiset muuttomotiivit ja vetovoimatekijät erottuisivat. Tutkimuksen mukaan Varsinais-Suomen maaseudulle muuttaneiden henkilöiden muuttomotiiveissa 2020-luvun alkupuolella korostuvat omaan hyvinvointiin ja elämäntilanteeseen liittyvät tekijät. Maa-seudulle muuttaneet ihmiset arvostavat rauhallisuutta, luontoa ja maaseudun tarjoamia mahdollisuuk-sia. Osalla aiempi kontakti, edullisuus ja vastapainon hakeminen hektiselle arjelle, toimivat muuttomo-tiiveina. Myös koronapandemian ja etätöiden vaikutus muuttomotiiveina nousi esille. Varsinais-Suo-men maaseudun vetovoimatekijöissä korostuvat 2020-luvun alkupuolella etenkin pehmeät vetovoima-tekijät. Esimerkiksi maaseudun hyvä palvelurakenne, luonto ja muu ympäristö sekä rauhallisuus ko-rostuvat tuloksissa. Lisäksi sopiva etäisyys Turkuun tai muuhun keskukseen koettiin vetovoimateki-jänä. Myös yhteisöllisyys, tilan tunne ja harraste- sekä virkistysmahdollisuudet korostuvat vetovoima-tekijöinä. Varsinais-Suomen maaseutu koetaan vetovoimaisena ja houkuttelevana alueena. Lisäksi maakuntakes-kus Turun vetovoima riittää myös kaupungin lähialueille. Kun tiedetään alueiden vahvuudet ja se, miksi ihmiset niille muuttavat, voidaan näitä näkökulmia myös tutkia lisää sekä hyödyntää tietoa alu-eiden markkinoinnissa ja niiden vetovoimain lisäämisessä.

The trend of urbanisation, i.e. migration of people from rural areas to cities, has been long ongoing both Finland and globally. In the early 2020s around 70 % of people in Finland live in urban areas. Only about 5 % of Finland’s surface is classified as urban areas. It is characteristic of people to change their place of residence, i.e. to move. Migration can be directed to the home country or a foreign coutry. The global COVID-19 pandemic and accelerating globalization have affected migration move-ments in Finland in the early 2020s, creating completely new opportunities for migrants. An increase in migration has been observed in Finland in the early 2020s, particularly in rural areas close to cities. Personal reasons and preferences related to one’sliving environment influence the decision to move.In addition to motivations for moving, the decision to move is influenced by regional pull factors. Pull factors are regional-specific factors that affect people’s choice of their place of residence according to their motives. In this study ten people who moved to rural areas in Southwest Finland in early 2020s were inter-viewed. Main focus in the interviews were on people’s motivs for moving and the pull factors of rural areas. The people who participated in the interviews are a very heterogeneous group in terms of age, family situation, home country and the regional classification of the place where they live. The aim of the study was to find out the motivations of people who moved to the countryside in the 2020s and the regional pull factors of countryside of Southwest Finland. According to the study, factors related to one’s own wellbeing and life situation are emphasized in the motivations of people who moved to rural areas at Southwest Finland in the early 2020s. People who have moved to the countryside value peace, nature and the opportunities that the countryside offers. Previous contact, affordability and the search to counterbalance the hectic life were motivations for some people to move. The impact of the Covid19-pandemic and remote working as motivations also came up in the results. The soft attractiveness factors are especially emphasized when observing rural Southwest Finland’s pull factors in the early 2020s. For example the good services, nature, other envi-ronments and tranquilty are emerged as the main factors in the results. Convenient distance to Turku or other regional center was also an important pull factor. The sense of community and space as well as the opportunities for hobbies and recreation are also highlighted pull factors. The countryside of Southwest Finland is perceived as an attractive and appealing area. The appeal of the Regional center Turku is substantial enough to also benefit the surrounding areas of the city. When the strengths of the regions are known and the reasons why people move to these areas, these can be researched further and the information can be used in marketing the regions and increasing their at-tractiveness.
Keywords: maaseutu, vetovoimatekijät, muuttomotiivit, muuttoliikkeet, Varsinais-Suomi