ADHD-piirteiden yhteys änkytykseen 7–9-vuotiailla lapsilla - Nuorva, Anni (My University, 2021)
Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tarkastella ja vertailla ADHD-piirteiden (attention deficit hyperactivity disorder) ja änkytyksen välistä yhteyttä 7–9-vuotiaiden lasten, jotka änkyttävät ja tyypillisesti kehittyneiden lasten välillä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, eroavatko änkyttävät ja sujuvasti puhuvat lapset vanhemman arvioimana tarkkaamattomuuden ja hyperaktiivisuuden/impulsiivisuuden piirteiltä keskenään. 20 kouluikäisen lapsen puheen sujuvuutta arvioitiin Stuttering Severity Instrument (SSI-3) -menetelmällä, ja heistä muodostettiin änkyttävien ryhmä ja sujuvasti puhuvien ryhmä. ADHD-piirteitä ryhmien välillä arvioitiin Conner’s Parent Rating Scale Revised (CPRS-R) -kyselyn avulla, jossa lasten vanhemmat arvioivat lapsen käytökseen liittyviä väittämiä kolmiportaisella asteikolla. Ryhmien välisiä eroja tarkkaamattomuudessa, hyperaktiivisuudessa/impulsiivisuudessa ja ADHD-kokonaisriskissä analysoitiin Mann-Whiney-testien avulla. Tutkimuksen tulosten perusteella änkyttävien lasten ryhmän ja tyypillisesti kehittyneiden lasten ryhmän välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa tarkkaamattomuuden ja hyperaktiivisuuden/impulsiivisuuden osalta eikä ADHD-kokonaisriskin osalta. Aiemmat tutkimukset aiheesta viittaavat siihen, että ADHD-piirteiden ja änkytyksen välillä olisi yhteys. Tässä tutkimuksessa ryhmäkoko oli pieni ja ADHD-piirteitä mitattiin vain yhdellä menetelmällä, mikä saattoi vaikuttaa tulosten luotettavuuteen. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan, jotta änkytyksen toistaiseksi tuntemattomista taustamekanismeista ja niiden yhteydestä muihin kehityksellisiin häiriöihin saataisiin enemmän tietoa.
Keywords: änkytys, puheen sujuvuus, ADHD, aktiivisuus, tarkkaavuus, ylivilkkaus, impulsiivisuus, temperament