“The toxicity in this comment section is crazy” : Showpainin antifanit sosiaalisen median kommenttikentissä - Lahti, Roosa (My University, 2024)
Tässä laadullisessa pro gradu -tutkimuksessa selvitän showpainifanien negatiivista kommentointia sosiaalisessa mediassa. Keskityn erityisesti kommentointiin, joka tapahtuu reaaliajassa tiettyä showpainitapahtumaa ja -otteluita seuratessa. Tutkimuksessani yhdistän media- ja kulttuuritutkimuksen professori Jonathan Grayn antifani-käsitteen osaksi showpainifaniyhteisössä sosiaalisessa mediassa esiintyvää negatiivisuutta. Tutkin kommenttien luonnetta ja pohdin mahdollisia syitä showpainin antifanien synnylle ja heidän käytökselleen. Spektaakkelimaisena urheiluviihteenä tunnettu showpaini herättää yleisössä paljon tunteita ja fanit tunnetaankin aktiivisuudestaan ja äänekkyydestään. Tähän aktiivisuuteen ja äänekkyyteen kuuluu valitettavasti myös erityinen negatiivisuus ja kyynisyys, jota esiintyy etenkin sosiaalisessa mediassa. Tutkimukseni kontekstissa tarkoitankin antifanilla juuri sosiaaliseen mediaan negatiivisia kommentteja ja vihaa julkaisevia faneja, en showpainin liveyleisöön kuuluvia performatiivisia antifaneja. Sosiaalisessa mediassa fanit kritisoivat niin katsomiaan otteluita kuin niissä esiintyviä showpainijoitakin. Usein kritiikki ja negatiiviset kommentit muuttuvat kuitenkin painijoiden kiusaamiseksi ja fanit kirjoittelevat ilkeyksiään välittämättä sanojensa mahdollisista seuraamuksista. Kahden tapausesimerkkiottelun kautta tutkin sisällönanalyysin avulla antifanien kirjoittamia negatiivisia kommentteja. Kommentit on kerätty Instagramista, Redditistä, Twitteristä ja YouTubesta. Tutkimusaineistostani nousee esiin etenkin kilpailevat antifanit, jotka kilpailevat paremmuudestaan toisia faneja ja toista painiliigaa vastaan, sekä pettyneet antifanit, jotka kritisoivat ja kirjoittavat ilkeyksiä katsomistaan showpainitapahtumista. Antifanit syyllistyvät usein myös kiusaamiseen ja verkkovihan viljelyyn. Etenkin naisshowpainijat saavat sosiaalisessa mediassa osakseen aggressiivisen ilkeitä ja seksistisiä kommentteja, joissa arvostellaan heidän yksityiselämäänsä fiktiivisen painihahmon ulkopuolella. Niin nais- kuin miespainijatkin saavat ulkonäköön liittyvää kritiikkiä esimerkiksi body shamingin muodossa. Tausta-aineistoni avulla esitän myös sitä, kuinka fanien yltiöpäinen negatiivisuus vaikuttaa satuttavasti showpainissa esiintyviin painijoihin, jotka ovat loppujen lopuksi suosiostaan huolimatta ihan tavallisia ihmisiä. Nettikiusaaminen ja verkkoviha ovat sosiaalisen median synkkiä puolia. Faniyhteisöissä esiintyvä negatiivisuus vaikuttaa niin toisiin faneihin, kuin myös sen kohteena oleviin showpainijoihin. Showpainin sosiaalisessa mediassa esiintyviä antifaneja ei olla tutkittu akateemisesti aiemmin, joten tämä pro gradu -tutkimus pyrkii tuomaan esiin showpainiyhteisössä jo varsin laajasti tunnetun ilmiön osaksi fanitutkimusta ja antifaniutta.
Keywords: fani, antifani, showpaini, faniyhteisö, sosiaalinen media, verkkoviha