Traumaattiset muistot ja ulkopuolisuuden kokemukset Ocean Vuongin romaanissa On Earth We’re Briefly Gorgeous - Tiitinen, Mirjami (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmassani käsittelen Ocean Vuongin romaania On Earth We’re Briefly Gorgeous (2019) trauma- ja muistitutkimuksen näkökulmista. Pyrin painottamaan lähestymistavoissani intersektionaalista otetta. Romaanissa päähenkilö Little Dog rakentaa kuvauksen elämästään, jonka avulla hänen ja hänen perheensä traumaattiset kokemukset tulevat esille. Little Dog on yhdessä perheensä kanssa muuttanut Vietnamista Yhdysvaltoihin pakoon Vietnamin sodan jälkimaininkeja. Vietnamin sotaan liittyvät kokemukset vaikuttavat vahvasti kerronnan ja tapahtumien taustalla. Sodan lisäksi traumaattisten muistojen lähteinä toimivat ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden kokemukset. Kokemukset ovat Little Dogin kohdalla peräisin siitä, että hän joutuu kohtaamaan muun muassa syrjintää, ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä homoseksuaalisuutensa ja maahanmuuttajataustansa vuoksi. Kerronta koostuu erilaisista, ei-kronologisesti etenevistä tekstikappaleista, joissa Little Dog vaihtelevasti käsittelee esimerkiksi kokemuksiaan väkivallasta ja rakkaudesta sekä hänen perheensä sotakokemuksia. Tutkielmassani tarkastelen sitä, miten kertojan elämästään kertominen käsittelee lähtökohtaisesti hänen traumaattisia kokemuksiaan ja muistojaan. Lähden analyysissäni liikkeelle siitä, että Little Dogin äidin ja isoäidin kokemukset Vietnamin sodasta luovat pohjan traumoille, ja traumat tulevat osaksi myös kertojan elämää erilaisten kertomusten ja käyttäytymistapojen kautta. Hyödynnän analyysini tukena Marianne Hirschin jälkimuistin käsitettä ja Max Silvermanin palimpsestisen muistin käsitettä. Jälkimuistin käsitteen soveltaminen osaksi romaanin analyysiä mahdollistaa sen, että kerronnan keskiössä olevia traumoja pystyy käsittelemään ylisukupolvisesta näkökulmasta. Palimpsestisen muistin avulla romaanissa olevat eri aikoihin ja paikkoihin sijoittuvat muistot näyttäytyvät erilaisten linkittyneisyyksien lävitse, minkä avulla muistoja voidaan tarkastella moniulotteisena verkostona. Lisäksi kiinnitän huomiota siihen, miten kerronnan kohteena olevat muistot kytkeytyvät osaksi erilaisia kulttuurisia kertomuksia. Käsittelen Little Dogin traumaattisia muistoja siten, että huomioin niiden henkilökohtaisen ulottuvuuden, mutta myös sen, miten yksilön traumaattiset muistot ja kokemukset linkittyvät osaksi laajempia sosiaalisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia olosuhteita. Tutkielmassani osoitan, miten Little Dogin traumat rakentuvat hänen perheensä muistojen ja kokemuksien pohjalta mutta myös intersektionaalisesti erilaisten ulkopuolisuuden ja kuulumattomuuden tunteiden kautta.
Keywords: Ocean Vuong, trauma, muistitutkimus, intersektionaalisuus, ylisukupolvinen trauma, koti, homoseksuaalisuus, vähemmistöt, Vietnamin sota