Mikrosatelliitti-instabiili kolorektaalisyöpä - Ristamäki Raija; Ukkola Iiris; Salminen Tapio; Ristimäki Ari (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Noin 15 \% kolorektaalisyövistä syntyy mikrosatelliitti-instabiliteettireitin (MSI) kautta. Viidenneksellä MSI:n taustalta löytyy perinnöllinen ituradan muutos yhdessä MMR (mismatch repair) -geenin alleelissa, mikä edustaa Lynchin oireyhtymää. MSI-kolorektaalisyövät ovat tyypillisesti varhaisvaiheen syöpiä. Ne ovat myös ennusteeltaan mikrosatelliittistabiileja (MSS) kolorektaalisyöpiä parempia, eikä liitännäissolunsalpaajahoidoista ole hyötyä asteen II MSI-syövissä. Asteen III syöpien liitännäishoidossa suositellaan käytettäväksi oksaliplatiinipohjaista yhdistelmäsolunsalpaajahoitoa niin MSI- kuin MSS-kolorektaalisyövässäkin. Immuuniaktivaation vapauttajien (checkpoint inhibitors) tehosta paikallisesti edenneen MSI-kolorektaalisyövän esiliitännäis- eli neoadjuvanttihoidossa on saatu alustavia lupaavia tuloksia, mutta hoitosuosituksiin ne eivät vielä ole edenneet. Sen sijaan etäpesäkkeisen MSI-kolorektaalisyövän ensilinjan hoitosuositus on immuuniaktivaation vapauttaja, PD-1:n (programmed cell death protein 1) vasta-aine pembrolitsumabi.