Tietoliikennetiedustelu ja luottamuksellisen viestin salaisuus terrorismin torjunnassa - Ögård, Sania (My University, 2024)
Tutkielman tavoitteena on systematisoida terrorismin torjunnassa käytettävää tietoliikennetiedustelua sekä nostaa esille luottamuksellisen viestin suojan kannalta tietoliikennetiedusteluun liittyviä ongelmakohtia. Merkittävän tutkimusaineiston tutkielmassa muodostaa siviilitiedustelulainsäädäntö, mutta aiheen kansainvälisen luonteen vuoksi tutkielmassa keskitytään myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön. Tutkielmassa käytetään lainopillista tutkimusmetodia. Tietoliikennetiedustelu on yksi siviilitiedustelun menetelmistä, ja eräs sen pääkohteista on terrorismin torjunta. Terrorismin torjunta pohjautuu vahvasti ennaltaehkäiseviin toimiin. Vaikka terrorismin torjunta ja sen myötä kansallisen turvallisuuden suojaaminen on merkittävä yhteiskunnallinen intressi, luottamuksellisen viestin suoja perusoikeutena on otettava tiedustelutoiminnassa riittävästi huomioon. Luottamuksellisen viestin suojaa on syytä rajata vain tarvittavissa määrin. Ensisijaisia tutkielmassa analysoituja tietoliikennetiedustelun haasteita ovat terrorismin ja kansallisen turvallisuuden määritelmien epämääräisyys sekä massavalvonnan ja syrjintäkiellon toteutuminen. Perusoikeuksien yleisten rajoitusedellytysten mukaan rajoitusten tulee olla täsmällisiä ja tarkkarajaisia. Tietoliikennetiedustelun kannalta kahden merkittävän käsitteen epämääräisyys voi antaa tiedusteluviranomaisille joissain määrin laajan liikkumisvaran perusoikeuksien kannalta kriittisellä alueella. Tietoliikennetiedustelulla puututaan myös sivullisten luottamuksellisen viestin salaisuuteen, mikä on vaikeammin perusteltavissa kansallisen turvallisuuden intressillä. Lisäksi voi olla hankalaa kohdistaa hakuehtoja niin, ettei profilointi esimerkiksi uskonnon tai alkuperän aseta tiettyjä ihmisryhmiä eri asemaan muiden kanssa. Tutkielmassa on kiinnitetty huomiota myös luottamuksellisen viestin salaisuuden ydinalueen koskemattomuuteen. Suomen tietoliikennetiedustelulaki on suhteellisen uusi verrattuna useaan muuhun Euroopan valtioon. Tämän johdosta tietoliikennetiedustelun lainsäädäntöprosessissa on pystytty ottamaan asiantuntevasti huomioon muiden valtioiden tietoliikennetiedustelujen kohtaamia haasteita sekä ylikansallisten tuomioistuinten oikeuskäytäntöä. Vaikka lainsäädäntövaiheessa tietoliikennetiedusteluun liittyvät haasteet on osattu ottaa huomioon, tulee myös luottamuksellisen viestin salaisuuden tosiasiallista toteutumista valvoa käytännössä. Tiedustelutoiminta on pitkälti salaista, joten valvonta perustuu tehokkaaseen valvontamekanismiin. Terrorismiuhkien riskien kasvaessa syntyy myös tarve kehittää jatkuvasti toimivampia uhkien torjuntakeinoja, mutta myös tulevaisuudessa luottamuksellisen viestin salaisuus on ottava riittävästi huomioon.
Keywords: terrorismi, kansallinen turvallisuus, siviilitiedustelu, tietoliikennetiedustelu, yksityiselämän suoja, luottamuksellisen viestin salaisuus