Vallankumouksen varjossa : Sukupuolten välinen tasa-arvo ja sukupuolittunut väkivalta Mustan pantterin puolueen jäsenten omaelämänkerroissa 1967-1977 - Simojoki, Jenny (My University, 2020)
Tutkielmani käsittelee sukupuolten välistä tasa-arvoa ja väkivaltaa Mustan pantterin puolueen sisällä vuosina 1967-1977. Mustan pantterin puolue oli Yhdysvalloissa 1960- ja 1970-luvulla vaikuttaneen Black Power -liikkeen yksi tunnetuimmista organisaatioista. Liike toimi ruohonjuuritasolla ajaen afrikkalaisamerikkalaisten oikeuksia, mutta sen toimintaan kiinnitettiin huomiota valtionjohtoa myöten. Tutkimukseni on kirjallisuustutkimusta, jossa analysoin Mustan pantterin puolueen jäsenten omaelämänkertoja ja sitä kuvaa minkä ne antavat sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja väkivallasta liikkeen sisällä. Tutkin ja nostan esiin puolueen julkisen linjan ja käytännön toiminnan välillä vallinnutta ristiriitaa tultaessa sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja väkivaltaan liikkeen sisällä. Keskeisimpinä primäärilähteinä tutkimuksessani käytän Elaine Brownin omaelämänkertaa: A Taste of Power, A Black Woman’s Story, sekä Bobby Sealen Mustan pantterin puolueen historiasta ja perustamisesta laatimaa teosta: Seize The Time: The Story of The Black Panther Party and Huey P. Newton. Mustan pantterin puolueen poliittisen ideologian pohjana oli vallankumouksellinen marxilaisuus, joka asetti vaatimuksen sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Liikkeen julkista poliittista linjaa sukupuolten välisestä tasa-arvosta voidaankin pitää ajalleen edistyksellisenä. Liikkeen jäsenten omaelämänkerroissa tulee kuitenkin esiin, ettei sukupuolten välinen tasa-arvo toteutunut käytännössä ajalleen edistyksellisesti, sillä naiset joutuivat kohtaamaan seksismiä ja sukupuolittunutta väkivaltaa liikkeen sisällä.
Keywords: tasa-arvo, sukupuoli, väkivalta, omaelämäkerrat, Mustan pantterin puolue, Black Power -liike, Yhdysvallat