Itäsaksalaisen teologin tyttärestä Saksan ja Euroopan johtajaksi: Der Spiegel ja Angela Merkelin nousu Saksan liittokansleriksi vuosina 2004¬–2005 - Noronen, Piia (My University, 2017)
Tarkastelen Saksan liittokansleri Angela Merkeliä poliittisena johtajana ja hänen julkisuuskuvaansa saksankielisessä Der Spiegel-lehdessä eri teemojen, kuten naiseuden, uskonnon, itäsaksalaisuuden kautta vuosina 2004–2005. Pyrin selvittämään, että miten edellä mainitut teemat näkyivät Merkelin julkisuuskuvassa Saksan suurimmassa lehdessä Der Spiegelissä kyseisenä aikana. Vuodet 2004 ja 2005 ovat ajanjakso, jolloin Merkel on nousemassa valtaan. Tutkin millaisen kuvan Der Spiegel pyrki luomaan Merkelistä henkilöhaastattelujen, artikkeleiden, kansikuvien ja muun kuvamateriaalin perusteella. Tutkimuksen metodina on käytetty diskurssianalyysin keinoja tarkasteltaessa sanojen ja lauseiden merkityksiä kontekstissaan sekä kuvan tulkintaa. Johtopäätöksenä voi todeta sen, että Angela Merkel ei selvästi halunnut tuoda esille sukupuoltaan vaan kysymyksen sukupuolesta otti esille eri tavalla kuten toimittajien esittämien kysymysten kautta. Toisaalta on huomattavissa, että kysymys Merkelin itäsaksalaisesta taustasta nousee selvästi esille ja huomattavasti vahvemmin kuin kysymys sukupuolesta. Uskontoa käsitellään myös jossain määrin. Merkel ei myöskään kovin vahvasti tuo esille hänen yksityiselämäänsä liittyviä tekijöitä, kuten perhesuhteitaan, harrastuksiaan ja ystäviään. Hän selvästi pyrkii pitämään julkisen ja yksityiselämänsä erossa toisistaan. Poliittisen johtajuuden kenttä on tutkimukseltaan melko hajanainen ja moniääninen, mutta kasvava politiikan tutkimuksen ala tulevaisuudessa. Toisaalta kiinnostuksen kasvamiseen saattaa vaikuttaa myös naisjohtajien määrän lisääntyminen eri poliittisissa järjestelmissä. Perinteisesti poliittisen johtajuuden tutkimus on ollut jossain määrin hyvin miesvaltaista.