Nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja omista vaikutusmahdollisuuksista : Sisällönanalyysi eräiden varsinaissuomalaisten nuorten ajatuksista - Kuusela, Minttu (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan 9.-luokkalaisten nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja heidän omista vaikutusmahdollisuuksistaan. Ilmastonmuutos aiheuttaa ihmisissä paljon huolta ja osassa jopa ahdistusta. Ihmiset toivovat päättäjiltä laajamittaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Moni on myös valmis toimimaan omassa arjessaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tutkimusten perusteella ilmastoteot arjessa ovat kuitenkin selvästi harvinaisempia kuin huoli antaa ymmärtää. Sama ilmiö näkyy nuorten kohdalla vielä selvemmin, vaikka tällä hetkellä nuorista välittyykin mediassa hyvin aktiivinen kuva. Huolen ja tekojen välistä kuilua kutsutaan motivaatiokuiluksi. Sitä on selitetty muun muassa siten, että ihmisten on vaikea sitoutua moraalisesti oikeanlaiseen toimintaan kaukaisilta ja monimutkaisilta tuntuvien asioiden kohdalla. Ihmisillä on myös tapana perustella itselleen, että ongelma ei ole heidän vastuullaan. Lisäksi yhteiskunnallisilla rakenteilla ja erityisesti sosioekonomisilla tekijöiden on todettu vaikuttavan siihen, kuinka todennäköisesti yksilö tekee ilmastotekoja. Tämä työ sijoittuu ympäristösosiologian alaan ja on yhdistelmä kulttuurista ja käytännöllistä ympäristösosiologiaa. Tutkielmassa etsitään laadullisen sisällönanalyysin keinoin vastausta siihen, kokevatko nuoret voivansa vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja vaikuttavatko koetut vaikutusmahdollisuudet olevan yhteydessä motivaatiokuiluun. Lisäksi tutkitaan, onko motivaatiokuilua havaittavissa tässä aineistossa. Tutkielmassa selvitetään myös, miten nuoret uskovat ilmastonmuutoksen vaikuttavan tulevaisuuteensa. Aineisto kerättiin kirjallisuuskutsun avulla, johon vastasi 71 nuorta. Tämä tutkielma on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, sillä tulosten perusteella valtaosa nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Suuri osa myös ottaa ilmastonhuomioon arjessaan, mutta motivaatiokuilu on tästä huolimatta havaittavissa. Tulosten perusteella nuorten on vaikea motivoitua toimimaan ilmaston hyväksi, sillä omat vaikutusmahdollisuudet koetaan melko vähäisiksi. Lisäksi ilmastonmuutoksen torjunnan vastuu on nuorten mielestä ennen kaikkea muilla tahoilla. Nuoret kuitenkin korostavat, että kaikkien pitäisi tehdä edes jotain. Erityisesti roskaaminen nousee esille nuorten vastauksissa. Luonnon roskaantuminen onkin konkreettinen ja lähelle tuleva ympäristöongelma, joten sen estämiseksi ollaan erityisen motivoituneita toimimaan. Nuorten näkemyksiä tulevaisuudesta kuvaa ennen kaikkea epävarmuus. Kuitenkaan läheskään kaikki eivät usko, että ilmastonmuutos vaikuttaa vielä heidän tulevaisuuteensa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kuitenkin nähdään kaiken kaikkiaan hyvin kokonaisvaltaisesti.
Keywords: ilmastonmuutos, nuoret, motivaatiokuilu, tulevaisuus, asenteet, toimijuus