Asiakkaan sitouttaminen vähittäiskauppaan kanta-asiakasohjelman avulla - Lahelma, Ville (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuluttajien sitouttamista yritykseen kanta-asiakasohjelman avulla. Tutkittavaa ilmiötä tarkasteltiin yrityksen näkökulmasta. Tutkimusongelma oli, miten yritys voi hyödyntää kanta-asiakasohjelmaa asiakkaiden sitouttamiskeinona? Tutkimusongelma jaettiin kahteen eri osaongelmaan: 1. Mitkä tekijät kanta-asiakasohjelmassa auttavat sitouttamaan asiakkaan yritykseen? 2. Miten asiakkaan sitoutuminen ilmenee? Tutkimuksen viitekehyksen mukaisesti yritys tavoittelee sitoutuneita asiakkaita kanta-asiakasohjelmaansa hyödyntäen. Kanta-asiakasohjelman avulla pyritään synnyttämään, ylläpitämään sekä vahvistamaan sidoksia. Yrityksen ja asiakkaan välille syntyvien rationaalisten sekä emotionaalisten sidosten avulla voidaan saavuttaa sitouttamiselle asetetut tavoitteet. Tutkimuksen teoriaosassa tutkimusaihetta lähestyttiin perehtymällä kanta-asiakasohjelmiin vähittäiskaupassa sekä asiakkaan sitouttamiseen. Teoriaosassa selvitettiin kanta-asiakasohjelmien tarkoitusta ja tavoitteita sekä miten ne toimivat yrityksen kilpailukeinoina. Teoriaosassa pohdittiin myös sitouttamisen lähtökohtia sekä esimerkiksi asiakastyytyväisyyden, asiakasuskollisuuden ja asiakkaan sitoutumisen nivoutumista toisiinsa. Lisäksi perehdyttiin sidoksiin, sitoutumisen ulottuvuuksiin sekä sitoutumisen muodostumiseen. Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koostui 22 Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajan haastatteluista. Aineisto kerättiin tammikuussa 2015 kolmella ryhmähaastattelulla. Rationaalisista sidoksista aineistossa korostuivat erityisesti bonuksilla palkitseminen sekä myymälöiden sijainti, kun taas emotionaalisista sidoksista korostuivat asiakasomistajaohjelman ja bonusjärjestelmän selkeys sekä tuttuus ja asioimisen vaivattomuus. Sitoutuminen ilmenee esimerkiksi toistuvana ostokäyttäytymisenä sekä ostosten keskittämisenä Sryhmään, joka on Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajille usein ensimmäinen vaihtoehto ostospaikkaa valittaessa sekä isompia hankintoja suunniteltaessa. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta Pirkanmaan Osuuskaupan asiakasomistajien olevan melko sitoutuneita perustuen heidän käyttäytymisensä, asennoitumisensa sekä tulevaisuuden suunnitelmiensa perusteella. Sitouttamisen tulee olla tavoitteena S-ryhmän asiakasomistajaohjelmassa, mikäli nykyisten asiakkuuksien kannattavuutta sekä asiakaspysyvyyttä halutaan kasvattaa sekä halutaan saada uusia pitkäaikaisia kannattavia asiakkuuksia.