Luottoriskimallien implikoimat konkurssitodennäköisyydet - Virtanen, Samuel (My University, 2020)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee luottoriskimallien avulla saatavia yrityksen konkurssitodennäköisyyksiä. Luottoriskimallit voidaan jakaa karkeasti redusoituihin ja rakenteellisiin malleihin. Rakenteelliset mallit tutkivat riskiä yrityksen sisäisestä näkökulmasta. Siinä velkakirjan hinta esitetään yhtäpitävästi optioiden hinnan avulla. Rakenteellisissa malleissa yrityksen arvolle määritetään raja, jonka alittaessa konkurssi tapahtuu. Usein yrityksen arvoprosessin oletetaan noudattavan geometrista Brownin liikettä. Redusoidut mallit käsittelevät riskiä ulkoiseen informaatioon perustuen. Niissä konkurssin oletetaan olevan Poisson-tapahtuma, joka riippuu konkurssi-intensiteetistä. Rakenteellisista malleista tarkennutaan erityisesti sekä Mertonin että Black–Coxin malliin. Mertonin mallille esitetään parametrien estimointimenetelmä käyttäen suurimman uskottavuuden estimointia. Redusoiduissa malleissa käsitellään velkakirjan hinnoittelua intensiteettikäsitteen avulla. Tämän jälkeen tarkastellaan Markovmalliin perustuvaa intensiteettimallia. Lopuksi käsitellään, miten rakenteellisen ja redusoidun mallin hyvät puolet on mahdollista yhdistää.
Keywords: luottoriskimalli, redusoitu malli, rakenteellinen malli, Mertonin malli, konkurssiraja, konkurssitodennäköisyys.