Johtohenkilöiden liiketoimet Helsingin pörssissä 2017–2019 : sisäpiirikaupan ylituotot ulkopuolisen sijoittajan näkökulmasta MAR-asetuksen jälkeen - Laakso, Valtteri (My University, 2021)
Johtohenkilöiden liiketoimilla eli sisäpiirikaupalla on jokseenkin kaksijakoinen maine. Suurelle yleisölle käsite merkitsee lainvastaista toimintaa ja asiaan perehtyneelle sisäpiirikauppa on taas luonnollinen osa markkinoita – jopa osa sijoitusstrategiaa. Erilaisia informaatioon pohjautuvia sijoitusstrategioita on tutkittu rahoituksen alalla jo vuosikymmeniä. Näiden strategioiden tarkoituksena on pääasiallisesti tarkastella, voisiko valitun tiedon avulla luoda markkinatuoton ylittävää epänormaalia tuottoa. Nykyisin vallitsevan ja yleisesti tunnetun rahoitusalan teorian mukaan sijoittajan ei pitäisi pystyä luomaan ylituottoa tehokkailla markkinoilla. Erityisesti yhtiön johtohenkilöillä sekä muilla sisäpiiriläisillä tulisi olla paras käsitys johtamansa yhtiön menestyksestä ja osakkeen tulevaisuuden hintakehitykseen vaikuttavasta informaatiosta. Tilanteen perusteella voidaan olettaa, että yhtiön johtohenkilöt ostavat johtamansa yhtiön osaketta sen ollessa halpa, ja myyvät osakkeen ollessa kallis hallitsemansa sisäpiiritietoon peilattaessa. Kyseinen prosessi tuo julki informaatiota, joka kiistää hypoteesin vahvoja ehtoja. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden ulkopuolisten sijoittajien mahdollisuutta luoda ylituottoa seuraamalla yhtiöiden MAR-asetuksessa määritettyjen johtohenkilöiden vuosina 2017–2019 toteutettuja liiketoimia. Tarkoituksena on myös selvittää, onko erinäisillä muuttujilla vaikutusta mahdolliseen ylituottoon sekä onko ulkopuolisen sijoittajan mahdollista luoda epänormaalia tuottoa kaupankäyntikustannukset huomioiden. Tutkimus toteutetaan täysin uudella ja aikaisempia tutkimuksia laajemmalla aineistolla, joka sisältää myös kaksi uutta muuttujia; kaupat vaihtoehtoisilla kauppapaikoilla ja pörssitiedotteen julkaisupäivän. Tutkimus toteutetaan hyödyntäen tapaustutkimusta sekä OLS-regressiota. Tutkimuksen tuloksista havaitaan ulkopuolisen sijoittajan voineen luoda vertailuindeksin ylittävää tuottoa 10, 30 ja 50 päivän tapahtumaikkunoissa kaupankäyntikustannukset huomioiden. Tulosten mukaan ylituoton määrä muuttuu tarkasteltaessa eri markkina-arvoisia yhtiöitä, johtohenkilöiden asemaa sekä kauppapaikkaa. Lisäksi mainituilla muuttujilla on vaihtelevasti ylituottoa ennustava voimaa. Tutkielma esittelee alalle myös aikaisemmin tutkimattomia tuloksia havainnollistamalla johtohenkilöiden vaihtoehtoisilla kauppapaikoilla toteuttamia liiketoimia, ja niiden perusteella luotuja tehokkaiden markkinoiden hypoteesin vahvoja ehtoja kiistäviä epänormaaleja tuottoja.
Keywords: johtohenkilöiden liiketoimet, osakesijoittaminen, sijoittaminen, pääomamarkkinat