Liikuntaa opettavien opettajien ja vanhempien roolit osana lasten liikuntakäyttäytymistä - Luukkonen, Greetta; Nieminen, Tiia (My University, 2024)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten liikuntaa opettavat opettajat ja vanhemmat kokevat vaikuttavansa lasten liikuntakäyttäytymiseen. Lisäksi tutkitaan, miten opettajat ja vanhemmat kokevat toistensa roolit lasten liikuttajina. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vanhempien ja opettajien tuella on merkitystä lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Osa lapsista ei liiku terveyden kannalta riittävästi, joten koetaan tärkeäksi selvittää kasvattavien aikuisten kokemuksia liikunnan edistämiseksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla, joihin osallistui kaksi alakoulussa liikuntaa opettavaa opettajaa sekä kolme alakouluikäisen lapsen vanhempaa. Kerätty aineisto analysoitiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että opettajat ja vanhemmat kokevat omat sekä toistensa roolit merkityksellisiksi lasten liikuntakäyttäytymisen kannalta. Opettajat kokevat kannustajan roolin merkityksellisimmäksi keinoksi vaikuttaa oppilaiden liikkumiseen. Vanhemmat korostavat harrastuksen mahdollistamisen tärkeyttä lapsen liikunnan edistämisessä. Tutkimuksen tuloksia ei ole tarkoitus yleistää, mutta niitä voidaan hyödyntää koulun ja kodin konteksteissa. Osallistujat mainitsevat samankaltaisia lähestymistapoja lasten liikunnan tukemiseen. Toteuttamisen keinot kuitenkin vaihtelevat riippuen siitä, oliko kyse opettajasta vai vanhemmasta. Kun molemmat tunnistavat omat roolinsa ja pyrkivät edistämään liikuntaa niiden puitteissa, heillä on mahdollisuus saavuttaa yhteinen tavoite lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia.
Keywords: liikuntakäyttäytyminen, liikuntakasvatus, liikunnallinen toimintakulttuuri, fyysinen aktiivisuus