Hormonaalisten tekijöiden vaikutus rintasyövän syntyyn ja kehitykseen - Lukkarinen, Siiri (My University, 2026)
Rintasyöpä on yksi naisten yleisimmistä syövistä maailmanlaajuisesti, ja sen kehitykseen vaikuttavat useat tekijät, kuten geneettinen alttius, ympäristötekijät sekä elämäntavat. Näiden lisäksi myös hormonaalisilla tekijöillä, kuten aikaisin alkaneilla kuukautisilla, hormonikorvaushoidolla ja hormonaalisella ehkäisyllä voi olla vaikutusta suurempaan riskiin sairastua rintasyöpään. Hormonaalisista tekijöistä merkittävässä roolissa ovat estrogeeni ja progesteroni, jotka vaikuttavat monimutkaisten signalointireittien kautta solujen toimintaan. Tässä kandityössä tarkastellaan rinnan rakennetta ja sen hormonaalista säätelyä sekä rintasyövän kehitysvaiheita. Näiden lisäksi perehdytään myös estrogeenin- ja progesteronireseptoreiden rakenteeseen ja toimintaan sekä hormonaalisiin tekijöihin. Monet tutkimukset osoittavat, että estrogeeni ja progesteroni voivat edistää rintasyövän kehittymistä lisäämällä solujen proliferaatiota erilaisten signalointireittien välityksellä. Lisäksi muillakin hormonaalisilla tekijöillä, joita tässä kandityössä tarkastellaan, on rintasyövän riskiä lisääviä ominaisuuksia. Tutkimuksia pitäisi kuitenkin toteuttaa lisää, jotta saataisiin vielä tarkempaa tietoa siitä, miten hormonaaliset tekijät vaikuttavat rintasyövän kehitykseen.
Keywords: rintasyöpä; estrogeeni; progesteroni; hormonikorvaushoito; aikaiset kuukautiset; vaihdevuodet; rintarauhanen; estrogeenireseptori; progesteronireseptori; solujen proliferaatio