The accuracy of ultrasensitive prostate specific antigen assay in predicting disease progression after radical prostatectomy - Hyysalo, Jaakko (My University, 2022)
Background The role of ultrasensitive PSA values (usPSA) remains controversial after radical prostatectomy (RP) and depends on the used assay (usPSAA). Material & methods Patients undergoing open or robot-assisted RP at Turku University Hospital during 2003–2018 were included (n = 1624), patients with adjuvant treatments and patients who did not reach PSA nadir <0.006 ng/ml were excluded, and the follow-up period was a minimum of 3 years, resulting 480 patients. The optimal ultrasensitive PSA (usPSA) cutoff level to detect delayed biochemical recurrence (BCR) was investigated three years after the operation. The prognostic impact of optimal usPSA nadir cut-off point at three months after RP was investigated to assess its ability in predicting BCR at one-, three- and five-year time point after the RP. BCR was defined as PSA >0.2 ng/ml. The ability of usPSA cutoff level to predict BCR was investigated using the area under the curve (AUC) calculation and with the Kaplan-Meier method. Results Among these 480 patients with a median follow-up time of 5.8 years, BCR was detected on 52 men. The median age of patients was 64.6 years. At 3 years after the operation usPSA cutoff level 0.015 ng/ml had good accuracy in predicting low risk for further BCR: AUC-value 0.87. However, three months after the RP, there was no accurate usPSA nadir cut-off point in predicting BCR in the future. Conclusions In terms of sensitivity and specificity of usPSA in predicting later BCR after RP, it seems that the prognostic value of usPSA remains low in the beginning after the operation. However, at a 3-year time point after the operation, usPSA had good sensitivity and specificity in predicting further BCR. In consultation with the patient at 3rd year from the operation, PSA follow-up can be done i.e., every two to three years without compromising the individual outcome of the patient.

Tausta Ultrasensitiivisen PSA-arvon (usPSA) rooli prostatektomian jälkeen on ristiriitainen. Tutkimuksessa tarkoituksena on selvitettää kolmen vuoden seurannan jälkeen optimaalinen usPSA-raja-arvo, joka ennustaisi ettei biokemialllista uusiutumaa todennäköisesti tule potilaalle jatkoseurannassa. Tarkoituksena on myös selvittää, miten kolmen kuukauden jälkeen leikkauksesta otettu usPSA-arvo ennustaa biokemiallista uusiutumaa vuoden, kolmen vuoden ja viiden vuoden päästä eturauhasen poistoleikkauksesta. Aineisto ja menetelmät Aineistona ovat potilaat, jotka ovat vuosina 2003-2018 olleet Turun yliopistollisessa keskussairaalassa eturauhasen poistoleikkauksessa (n=1624). Aineistosta otettiin pois potilaat, joille oli annettu adjuvanttihoito, usPSA-arvo ei yltänyt leikkauksen jälkeen mittaamattomiin eli alle 0.006 ug/l tai potilaan seuranta-aika ei ollut vähintään kolme vuotta. Lopullinen tutkimukseen käytetty potilasmäärä oli 480. Biokemiallisen relapsin raja-arvona pidettiin PSA- arvoa ≥ 0.2 ng/ml. Laskimme biokemiallista relapsia ennustavat usPSA-raja-arvot käyttämällä käyrän alle jäävää pinta-alaa (Area under the curve, AUC) ja Kaplan-Meier-menetelmää. Tulokset Aineistossa käytetyistä 480 potilaasta biokemiallinen relapsi todettiin 52 potilaalla. potilaiden mediaani seuranta-aika oli 5.8 vuotta ja mediaani-ikä oli 64.6 vuotta. Totesimme usPSA-arvon ollessa ≤ 0.015 kolme vuotta prostatektomian jälkeen ennustavan pientä todennäköisyyttä biokemialliselle uusiutumalle tämän aikapisteen jälkeen. AUC-arvo oli 0.87. Kolme kuukautta prostatektomian jälkeen otetulla usPSA-arvolla ei ollut selkeää raja-arvoa, jolla olisi voinut ennustaa biokemiallisen relapsin todennäköisyyttä jatkoseurannassa. Pohdinta Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että usPSA on sensitiivisyyden ja spesifisyyden kannalta alkuvaiheessa eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen edelleen huono ennustamaan biokemiallisen uusiutuman todennäköisyyttä potilaalle. Kolmen vuoden seurannan jälkeen tilanne on kuitenkin toisenlainen ja usPSA on niin sensitiivisyyden kuin spesifisyydenkin perusteella hyvä ennustamaan biokemiallista relapsia potilaan jatkoseurannassa. UsPSA-arvon ollessa ≤ 0.015, biokemiallisen uusiutuman riski on erittäin pieni. Näiden potilaiden kohdalla seurantaväliä voidaan todennäköisesti harventaa ilman, että se vaikuttaisi syövän lopputulemaan. Tämä säästää aikaa ja resursseja kyseisten potilaiden jatkohoidossa.