Saneerausohjelman raukeaminen YSL 65 §:n nojalla ja sen vaikutukset osapuoliin - Haapa-aho, Milla (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa käsitellään saneerausohjelman raukeamista YSL 65 §:n nojalla sekä raukeamisen oikeusvaikutuksia. Tutkielmassa käsitellään kaikkia YSL 65 §:ssä mainittuja perusteita raukeamiselle. Erityisesti keskitytään käsittelemään edellä mainitun pykälän 1 momentin tilanteita, joissa tuomioistuin voi valvojan tai velkojan vaatimuksesta määrätä saneerausohjelman raukeamaan. Tämän lisäksi käsittelyssä on pykälässä mainittu tilanne, jossa raukeaminen tapahtuu itsestään yksityishenkilön velkajärjestelystä tehdyn päätöksen seurauksena. Nimenomaisesti koko saneerausohjelman raukeamisesta on säädetty yrityksen saneerauksesta annetussa laissa melko ytimekkäästi niin, että säännöksessä on jätetty tilaa tulkinnalle erilaisten ilmaisujen, kuten ”olennainen” sekä ”ei vähäinen” avulla. Myös oikeusvaikutuksen osalta mainitun pykälän 3 momentti on lyhyt ja ytimekäs. Tutkielmassa on tavoitteena selventää ja analysoida erilaisia raukeamistilanteita sekä siitä seuraavia oikeusvaikutuksia hyödyntämällä tulkinnassa erityisesti oikeuskirjallisuutta sekä lainvalmisteluaineistoja. Lainopillista metodia hyödyntäen tutkielmassa keskitytään tämänhetkisen oikeustilan analysointiin. Lisäksi otetaan hieman kantaa tulevaisuudessa suunnitteilla oleviin lainsäädännön muutoksiin. Tutkielman perusteella nykyinen lainsäädäntö ei ole kaikkein selkein sen monitulkintaisten ilmaisujen takia. Kuitenkin tulkinnanvaraisten ilmaisujen tulkitsemiseen on olemassa eräänlaisia raameja, kuten esimerkiksi lain esitöiden mukaiset ilmaisujen tarkemmat määritelmät sekä sisällöt. Käytännön tulkitseminen on kuitenkin hankalaa vähäisen oikeuskäytännön takia. Raukeamismääräyksen antamisessa tuomioistuimella on korostettu valta tulkita käsillä olevaa tilannetta. Raukeamisen oikeusvaikutuksen osalta oikeustila on jokseenkin selkeä ja vaikutukset osapuoliin ovat väistämättä suuret. Saneerausohjelman raukeaminen on poikkeuksellinen tilanne, josta aiheutuu vaikutuksia saneerauksen osapuoliin. Vaikutukset ovat merkittäviä molemmille osapuolille, mutta erityisesti velallisen osalta ne ovat hieman velkojia suuremmat. Mahdollinen tulevaisuuden lainsäädännön muutos velkakonversion osalta voisi kuitenkin parantaa velallisen asemaa saneerauksen raukeamistilanteessa ja sen jälkeen.
Keywords: insolvenssioikeus, yrityssaneeraus, saneerausohjelma, saneerausohjelman raukeaminen, raukeamisen oikeusvaikutukset