IFRS 16 Vuokrasopimukset standardin vaikutukset vuokralle ottajille : Case: Suomen tietoliikennealan yritysten tunnuslukujen muutos - Hirvilammi, Teemu (My University, 2020)
Vuokrasopimukset ovat monille yrityksille ensisijainen tapa hankkia tuotannontekijöitä liiketoimintansa käyttöön. Ennen IFRS 16 standardin käyttöönottoa yritysten oli vuokrasopimuksien avulla mahdollista hankkia ja pitää merkittäviä vastuita ja omaisuuseriä kokonaan taseen ulkopuolella, jolloin yrityksen tase ei enää välttämättä antanut todellista kuvaa yrityksen taloudellisesta asemasta. IFRS 16 standardin tultua voimaan ovat yritykset aktivoineet lähes kaikki vuokrasopimuksensa taseeseen, jonka takia myös yrityksen eri taloudelliset tunnusluvut muuttuivat merkittävästi. Tunnuslukujen perusteella taas arvioidaan esimerkiksi yrityksen maksuvalmiutta, vakavaraisuutta ja kannattavuutta. Tutkielman tavoitteena on selvittää mitä vaikutuksia IFRS 16 standardin käyttöönotolla oli tunnuslukuihin, sekä arvioida mitä vaikutuksia tunnuslukujen muutoksella voi olla. Tutkielma toteutetaan case-tutkimuksena. Casen aineistona käytetään Suomessa toimivien tietoliikennealan yritysten julkaisemia tilinpäätöksiä ja osavuosikatsauksia. Yritykset ovat ilmoittaneet tilinpäätöksissään IFRS 16 standardin käyttöönoton vaikutukset eri tilinpäätöksen eriin, joiden perusteella voidaan analysoida standardin vaikutusta ja vertailla yhtiöitä keskenään. Standardin käyttöönoton myötä tutkielman case-yritysten velka kasvoi keskimäärin 8,6 prosenttia ja käyttökate 6,3 prosenttia. Case-yritysten välillä oli huomattavia eroja niin IAS 17 mukaisten taseen ulkopuolisten vuokramaksujen määrässä kuin standardin käyttöönoton vaikutuksissa tilinpäätöksen eriin. Yhtiöiden välinen vertailukelpoisuus parani standardin käyttöönoton myötä. Tunnuslukujen muutoksen vaikutuksen arvioinnissa aineistona käytettiin aikaisempia tutkimuksia vuokrasopimusten käytön syistä. Osalle yrityksistä tärkeä syy vuokrasopimusten käytölle operatiivisten etujen lisäksi on ollut taseen ulkopuolinen rahoitus, joten vuokrasopimusten aktivoiminen taseeseen vaikuttaa etenkin niiden yritysten toimintaan. Muuttuneilla tunnusluvuilla arvioidaan olevan vaikutusta muun muassa vieraan pääoman saatavuuteen ja sen kustannukseen, lainojen kovenantteihin sekä liiketoiminnallisiin päätöksiin omaisuuserän hankkimisesta ostamalla vai vuokraamalla.
Keywords: IFRS 16, IASB, IAS 17, vuokrasopimus, leasing