Kustannustehokkaat ja ketterät ohjelmistokehitysmenetelmät uusissa ohjelmistoyrityksissä: tarkastelussa Scrum, Lean-ohjelmistokehitys, Kanban ja MVP - Lukka, Santeri (My University, 2025)
Uudet ohjelmistoja kehittävät yritykset toimivat usein nopeasti muuttuvassa ja epävarmassa markkinaympäristössä. Kustannustehokkaita ja ketteriä menetelmiä on kehitetty vastaamaan näiden yritysten vaatimuksiin. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kustannustehokkaita ja ketteriä ohjelmistokehitysmenetelmiä uusien ohjelmistoja kehittävien yritysten näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, miten menetelmät tukevat uusien yritysten toimintaa ja millaisia haasteita niiden soveltamiseen liittyy. Tutkimuskohteina tässä tutkimuksessa oli neljä menetelmää: Scrum, Lean-ohjelmistokehitys, Kanban ja MVP (Minimum Viable Product). Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aiheena oli tutkia edellä mainittuja menetelmiä, tarkastella niiden hyötyjä ja haasteita sekä analysoida ja pohtia niiden mahdollisia käyttökohteita ja yhteiskäyttöä. Scrum tuo projektille selkeän rakenteen, ja se soveltuu kokeneille tiimeille monimutkaisissa projekteissa. Se voi kuitenkin vaatia lisäresursseja. Lean-ohjelmistokehityksen avulla pyritään parempaan tehokkuuteen ja kustannussäästöihin. Sen periaatteiden soveltaminen voi kuitenkin ohjelmistojen ja tietotyön aineettoman luonteen vuoksi olla haastavaa. Kanban auttaa työn visualisoinnissa ja reagoi hyvin muuttuviin vaatimuksiin, mutta edellyttää hyvää viestintää. MVP mahdollistaa tuotteen nopean lanseeraamisen ja testaamisen markkinoilla, mutta siihen voi liittyä riski liian laajasta tai suppeasta ensiversiosta. Tutkielman päätelmänä on, että valitut menetelmät tukevat kukin eri tavoin uusien ohjelmistoyritysten tarpeita, ja niitä voidaan käyttää sekä yksittäin että yhdistettynä yrityksen tarpeiden ja tilanteen perusteella. Menetelmän valinnan tulisi perustua yrityksen kontekstiin, tavoitteisiin ja resursseihin. Onnistunut menetelmän soveltaminen edellyttää huolellista suunnittelua, koulutusta ja jatkuvaa kehitystä.
Keywords: Scrum, Lean-ohjelmistokehitys, Kanban, MVP, Ketterät menetelmät