Odotettavissa olevat luottotappiot yritysten luottokelpoisuuden arvioinnissa : Erityistarkastelussa IFRS 9 Rahoitusinstrumentit -standardi - Pösö, Emma (My University, 2022)
Vuonna 2018 käyttöön otettu IFRS 9 Rahoitusinstrumentit -standardi muutti merkittävästi pankkien luottotappiovarauksien kirjanpitokäsittelyä. Uusi IFRS 9-standardi korvasi aiemmin käytössä olleen IAS 39 - standardin, ja samalla otti käyttöön tulevaisuuteen suuntautuvat odotettavissa olevat luottotappiovaraukset. Uusi laskenta joutui erityiseen testiin COVID 19 -pandemian aikana. Standardin ollessa uusi, ei sitä ole laajamittaisesti vielä tutkittu. Aiempi akateeminen kirjallisuus keskittyy vahvasti standardimuutoksen tarkastelemiseen tilinpäätöksen tulkitsijan näkökulmasta, tai standardin yksityiskohtien matemaattiseen mallinnukseen. Aiemmassa tieteellisessä tutkimuksessa on merkittävä aukko standardimuutoksen vaikutuksessa pankkien luotonantoon ja luottoriskin hallintaan. Luotonannon ja luottoriskin hallinnan keskiössä on luottokelpoisuuden arviointi. Tutkielman lähtökohtana oli tarkastella standardimuutosta pankin näkökulmasta ja tuoda se osaksi käytäntöä pankeissa. Tämän tutkimusaukon täyttämiseksi tämän tutkimuksen tavoitteena oli osoittaa IFRS 9 -standardin vaikutus luottokelpoisuuden arviointiin ja rakentaa prosessimalli, jonka avulla pankeissa voidaan johtaa odotettavissa olevia luottotappioita. Tutkielma toteutettiin konstruktiivisella tutkimusotteella ja aineisto kerättiin teemahaastatteluin. Tutkielman tuloksena esitetään IFRS 9 -standardin mukainen prosessikuvaus, jonka avulla pankit voivat johtaa odotettavissa olevia luottotappioitaan ja lisätä standardiin liittyvää osaamista pankissa. Teoreettisena antina voidaan osoittaa, että luottokelpoisuuden arvioinnissa tulisi huomioida muuttunut standardi ja luottokelpoisuuden arviointia tulisi mukauttaa vastaamaan uuden standardin yksityiskohtia
Keywords: Odotettavissa olevat luottotappiot, IFRS 9, ECL, luottokelpoisuuden arviointi