Pedagogisen suhteen teoreettiset mallit ja tutkimustulokset oppilaan näkökulmasta : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Lehdonvalo, Elsa (My University, 2026)
Pedagoginen suhde on oppilaan oppimisen ja kasvamisen kannalta keskeistä. Oppilas viettää koulussa suuren osan päivästä, joten on tärkeää, että suhde opettajaan on toimiva. Tutkimusten mukaan hyvällä pedagogisella suhteella on paljon positiivisia vaikutuksia oppilaan elämään jopa pitkällä aikavälillä. Toisaalta sillä saattaa olla negatiivinen vaikutus, mikäli se on konfliktinen. Luokanopettajakoulutuksessa tarjolla on vain muutama vuorovaikutukseen liittyvä kurssi, vaikka pedagogisen suhde on kouluarjessa oppilaan kannalta erityisen tärkeä. Pedagogista suhdetta on tutkittu vuosikymmenten aikana paljon eri lähtökohdista käsin. Tässä tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita siitä, millaiset teoreettiset mallit vaikuttavat pedagogisen suhteen käsitteeseen. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, millaisia tutkimustuloksia nousee esille oppilaan näkökulmasta tutkimuksissa, joissa käsitellään pedagogista suhdetta. Tutkimus tehtiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja tutkimukseen valittiin yhdeksän tutkimusta, jotka vastasivat molempiin tutkimuskysymyksiin ja täyttivät hyväksymiskriteerit. Tämän jälkeen tutkimusaineisto analysoitiin ja tulokset raportoitiin. Tuloksissa nousi esiin pedagogisen suhteen käsitteellistäminen monien eri teoreettisien mallien kautta. Yhtä selkeää mallia ei erottunut joukosta, joka selittäisi valtaosassa tutkimuksissa pedagogisen suhteen käsitettä. Oppilaiden näkökulmasta tutkimustuloksissa nousi toimivan pedagogisen suhteen positiiviset vaikutukset oppilaan elämään. Vaikutuksia oli muun muassa sosiaalisten suhteiden kehittyminen, koulukokemuksen parantuminen, käyttäytymisen kehittyminen ja akateeminen suoriutuminen. Toisaalta toimimattomalla suhteella oli negatiivisia vaikutuksia. Tutkimustulosten mukaan pedagogisen suhteen käsitettä tarkastellaan monesta näkökulmasta ja kasvatustieteen diskurssi on hyvin moninainen. Tulosten mukaan pedagoginen suhde on kuitenkin erityisen tärkeä oppilaan kannalta ja sillä pystytään vaikuttamaan paljon oppilaan elämään.
Keywords: pedagoginen suhde; teoreettiset mallit; oppilas; opettaja; tutkimustulokset; systemaattinen kirjallisuuskatsaus