EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös – kansallisen täytäntöönpanon tarve - Kaitera, Micaela (My University, 2025)
Notaarityön aiheena on EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös. Kyseessä on uusi suoraan sovellettava säädös, jonka kansallinen täytäntöönpano on vielä kesken. Säädöksen keskiössä ovat kriittisiä raaka-aineita koskevat hankkeet ja strategiset hankkeet. Työn tarkoitus on selvittää, onko Suomen kansallisessa lainsäädännössä tarpeita muutokselle asetuksesta johtuen. Työssä tarkastellaan kahta käynnissä olevaa lainsäädäntöhanketta ja arvioidaan niiden riittävyyttä asetuksen kannalta. Tutkimusote on lainopillinen, koska tutkimuskysymyksiin vastataan analysoimalla voimassa olevaa EU-oikeutta ja kansallista sääntelyä. Lisäksi notaarityö tarjoaa tulkintoja siitä, miten EU:n kriittisten raaka-aineiden asetusta tulisi käytännössä soveltaa. Työssä hyödynnetään EU:n asetuksen ja kansallisen lainsäädännön lisäksi etenkin käynnissä olevien kansallisten säädösvalmistelujen materiaaleja. Notaarityön tuloksena on se, että EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös tarvitsee rinnalleen muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, jotta asetus voidaan täytäntöönpanna tehokkaasti. On kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja siihen, mihin lainsäädäntöön muutokset tulisi kohdistaa, ja kuinka laajasti asetusta tulisi tulkita. Muutokset koskevat etenkin viranomaisen nimeämistä asetuksen mukaiseksi keskitetyksi asiointipisteeksi, strategisten hankkeiden etusijaa ja lupamenettelyn määräaikoja.
Keywords: strateginen hanke, strateginen raaka-aine, kriittinen raaka-aine