Yritysvastuu suomalaisella energiasektorilla – Salailua ja viherpesua vai avointa ja vastuullista liiketoimintaa? - Aalto, Tino (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Työ on tapaustutkimus Neste Oilin ja Gasumin yritysvastuusta. Molemmilla yhtiöillä on merkittävä rooli Suomen energiateollisuudessa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on poliittisen yritysvastuun ideaalimalli, joka pohjautuu neljään teemakokonaisuuteen: hallinta, sääntely, legitimiteetti ja vastuullisuus. Tutkimuksen aineistona ovat Neste Oilin ja Gasumin vuoden 2013 vuosikertomukset ja yritysvastuuraportit. Tämän lisäksi olen haastatellut kolmea Neste Oilin ja kahta Gasumin vastuullisuustyön kannalta keskeistä edustajaa. Poliittisen yritysvastuun ideaalimalli on myös metodologinen apuväline. Aineiston analyysin tein sisällönanalyysinä. Työssä selvitin, miltä osin Neste Oilin ja Gasumin yritysvastuunäkemykset eroavat ja poikkeavat poliittisen yritysvastuun ideaalimallista. Tuloksena voidaan sanoa, että molempien yhtiöiden toiminta nojaa lähes kokonaisuudessaan tähän malliin. Erityisesti Neste Oilin vastuullisuustyö on laaja-alaista ja monipuolista. Yhtiöllä on käytössä esimerkiksi erilaisia sertifikaatteja, joita lainsäädäntö ei ole vaatinut. Neste Oil kuuntelee aktiivisesti sidosryhmiään ja yhtiön mukaan vastuullisuus on osa jokapäiväistä liiketoimintaa. Gasumin liiketoiminnassa vastuullisuus on myös huomioitu hyvin ja yhtiö kuuntelee sidosryhmiään tarkkaan, mutta yhtä kattavaa kuin Neste Oililla vastuullisuustyö ei ole. Tämä voi johtua liiketoiminnan erilaisuudesta ja siitä, että Neste Oil on joutunut useaan otteeseen vastaamaan erilaisiin vastuullisuutta koskeviin syytöksiin julkisuudessa. Tutkimuksen myötä voidaan huomata, että ainakin kaksi merkittävää suomalaista energiayhtiötä ovat siirtyneet laaja-alaiseen ja aktiiviseen vastuullisuustyöhön.