Vakuutusyhtiön oma riski- ja vakavaraisuusarvion mallintamisen perusteet - Haikonen, Sini (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma on toteutettu yhteistyössä Folksam Vahinkovakuutuksen kanssa. Edellä mainitun vakuutusyhtiön puolesta pro gradu -tutkielman ohjaamisesta vastasi aktuaari Toni Blomster. Tutkielmassa tarkastellaan vakuutusyhtiön oma riski- ja vakavaraisuusarvion (ORSA) mallintamisen perusteita. Kappaleessa 1 esitellään yleisesti Solvenssi II -direktiivi ja ORSA-prosessin keskeinen sisältö. Toisessa kappaleessa tarkastellaan vakuutusyhtiön taloutta. Tase on vakuutusyhtiön talouden kannalta keskeinen dokumentti, josta käy ilmi varat ja velat. Velkojen arvostaminen vakuutusyhtiössä on oleellista, sillä yhtiö on vakuutuksenottajille velkaa yhteensä vakuutusteknisen vastuuvelan määrän. Vastuuvelka katetaan vakuutusyhtiön vakuutuksenottajilta kerätyillä vakuutusmaksuilla. Vakuutusyhtiö haluaa sijoittaa kertyneet vakuutusmaksut siten, että niille saadaan mahdollisimman hyvä tuotto. Tämän vuoksi sijoitusten arvostaminen on myös oleellista. Kappaleessa 3 tarkastellaan toimintaansa aloittelevan vakuutusyhtiön pääomavaatimusta ja vararikkotodennäköisyyttä. Kun vakuutusyhtiö on ollut jonkin aikaa toiminnassa, sille kertyy korvausvastuuta ja tämän johdosta kyseinen pääomavaatimus ei enää yksinään riitä. Kappaleessa siirrytään vakavaraisuuspääomavaatimuksen (SCR) tarkasteluun, jossa tutkielman kannalta mielenkiintoista on pääomavaatimus vakuutusmaksu- ja vastuuriskille. Viimeisessä kappaleessa tarkastellaan Folksam Vahinkovakuutuksen nykyistä ORSA-prosessia ja sen kehittämisen tavoitteita. ORSA-prosessin kehittämisen keskeinen osa on skenaarioiden tarkasteleminen ja stressitestien suorittaminen. Folksam Vahinkovakuutuksen eläkevastuun korkoherkkyyttä tarkastellaan esimerkin avulla.