Superresoluutio - Tuomela, Elina (My University, 2026)
Superresoluutio kuvaa tilannetta, jossa klassisen optiikan mukaan kahta lähekkäin olevaa valonlähdettä ei voida havaita erillisiksi. Valon diffraktio ja kuvantamisjärjestelmän optiset ominaisuudet aiheuttavat rajan resoluutiolle. On kuitenkin osoitettu, että kvanttimekaniikan keinoin pystytään ohittamaan tämä raja. Superresoluutiossa kaksi lähdettä voidaan havaita erillisiksi, vaikka ne olisivat resoluution rajaa lähempänä. Kvanttioptiikan superresoluution yksi toteutusmenetelmä on SPADE, jossa valo hajotetaan useisiin Hermite--Gaussisiin moodeihin. Menetelmällä pystytään keräämään valon sisältämä informaatio lähteiden etäisyydestä. Tähän asti parhaimmat tulokset SPADE:n toimivuudesta on antanut MPLC-tekniikka. Se tekee valon moodihajotuksen passiivisen kuvantamisen keinoin, mikä tarkoittaa sitä, ettei valolähteitä tarvitse manipuloida. Näin SPADE:lla on sovelluskohteita esimerkiksi tähtitieteen havainnoissa.
Keywords: diffraktio, Rayleighin raja, Cramér-Raon raja, Fisher-informaatio, passiivinen kuvantaminen, superresoluutio, SPADE, MPLC, resoluutio, tähtitiede