Alueelliset erot turkulaisten äänestyskäyttäytymisessä eduskuntavaaleissa 2019 - Aaltonen, Jenni (My University, 2025)
Eduskuntavaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat uuden, 200 kansanedustajan muodostaman edus-kunnan. Vaalien tulokset kertovat äänestäjien poliittisesta kannasta. Tuloksissa on alueellisia eroja sekä puoluekannatuksessa, että äänestysaktiivisuudessa. Tutkielmassa tarkastellaan eroavaisuuksia äänestystuloksissa neljällä turkulaisella äänestysalueella eduskuntavaaleissa 2019 ja pohditaan eroavaisuuksien syitä. Tutkittavat äänestysalueet ovat Hirven-salo, Paattinen, Turun keskusta ja Perno. Tutkimusalueiden äänestystuloksia on verrattu niiden ikäjakaumaan ja rahatuloon. Aineistona on käytetty tilastokeskuksen vaalipalvelun vaalituloksia sekä YKR-aineistosta saatuja tietoja äänestysalueilta. Tuloksien tarkasteluun on käytetty ArcGis Pro:ta ja Exceliä. Tuloksista havaittiin, että tutkimustuloista isotuloisin oli Hirvensalo ja siellä oli myös korkein äänestysprosentti. Pienituloisin alueista oli Perno, ja siellä oli matalin äänestysprosentti. Alueiden ikäjakauman yhteyttä äänestystuloksiin oli vaikeampi todeta. Hirvensalossa ja Turun keskustassa suurin puolue oli Kokoomus. Pernossa ja Paattisilla suurin puolue oli Perussuomalaiset. Kaupungin sisältä löytyy eroavaisuuksia sekä äänestyskäyttäytymisessä, että puoluekannatuksessa.
Keywords: vaalimaantiede, äänestyskäyttäytyminen, poliittinen jakautuminen, suomen vaalijärjestelmä, suomalaisten äänestyskäyttäytyminen