Alakouluikäisten oppilaiden tunnetaitojen kehittäminen Friends-ohjelman avulla : Ryhmänohjaajan oppaan tehtävien luokittelu ja analyysi - Mäkinen, Kiia; Voutilainen, Elsa (My University, 2025)
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat, väkivaltaisuus ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Tunnetaitojen vahvistaminen on tunnistettu tärkeäksi keinoksi mielenterveyden tukemisessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 9–12- vuotiaille lapsille suunnattua Lasten Friends-ohjelmaa, joka on kehitetty harjoittamaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tavoitteena oli analysoida ryhmänohjaajan oppaassa kuvattujen tehtävien monipuolisuutta sekä painotuksia tunnetaitojen kehityksen näkökulmasta. Laadullinen tutkimus toteutettiin teorialähtöisenä sisällönanalyysina, jonka teoreettisina pohjina käytettiin Mayerin (2004) tunteiden nelijaottelumallia sekä Decin & Ryanin (2000b) itsemääräämisteoriaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tunnetaitojen nelijaottelumallin sekä itsemääräämisteorian osa-alueet painottuvat tehtävissä määrällisesti eri tavoin. Vähiten painottuvat tunteiden hallitsemisen osa-alue tunnetaitojen nelijaottelun osalta, sekä pätevyyden osa-alue itsemääräämisteorian osalta. Tehtävissä käytetyt tehtävätyypit määräytyvät ennemmin tunnetaitojen osa-alueen kuin käytetyn motivaatiokeinon mukaan. Tutkimuksen perusteella Lasten Friends-ohjelman materiaali näyttäytyy monipuolisena sekä sovellettavana työkaluna tunnetaitojen kehittämiseen alakouluikäisille lapsille. Tulokset viittaavat siihen, että eri tunnetaitojen osa-alueiden harjoittamiseen soveltuvat erilaiset harjoitteet ja motivaatiokeinot. Lisäksi tunnetaitojen opettamisen näkökulmasta on perusteltua kiinnittää huomiota siihen, että kaikkia tunnetaitojen osa-alueita kehitetään riittävästi.
Keywords: tunnetaidot, motivaatio, tunnetaitojen nelijaottelumalli, itsemääräämisteoria, teoriapohjainen sisällönanalyysi