Pörssilistautumisen haasteet : Haastattelututkimus Helsingin pörssin päälistalle listautumisesta - Franssila, Kiira (My University, 2019)
Pörssilistautuminen on yrityksille tärkeä strateginen päätös. Listautumiseen pörssin päälistalle liittyy moninaisia hyötyjä kuten kasvun rahoitus tai osakkeiden hyödyntäminen tulevissa yrityskaupoissa, mutta listautumisprosessi ei ole ongelmaton. Listautumisissa informaatio on asymmetristä eli epätasaisesti jakautunutta. Yritysjohto ja omistajat tietävät potentiaalisia sijoittajia enemmän yhtiön tulevaisuuden näkymistä ja projektiensa kannattavuudesta. Listautumisannin järjestävällä investointipankilla on puolestaan enemmän tietoa markkinoista ja markkinoiden kiinnostuksesta listautuvaa yhtiötä kohtaan. Haasteet voivat esiintyä esimerkiksi hinnoittelussa tai listautumisen ajoittamisessa. Listautumisessa voi syntyä intressiristiriitoja, kun eri sidosryhmät tavoittelevat osittain eri asioita. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida listautumisprosessin haasteita ja sitä, miten eri sidosryhmien intressit vaikuttavat listautumiseen. Tutkimuskysymykseen pystytään parhaiten vastaamaan laadullisella tutkimusotteella ja empiirinen analyysi listautumisesta Helsingin pörssin päälistalle on suoritettu haastattelututkimuksena. Teemahaastattelut mahdollistavat avoimen keskustelun listautumisprosessin haasteista. Tutkielmaa varten on haastateltu listautuneen yhtiön talousjohtajaa, investointipankin asiantuntijaa sekä markkinavalvojaa ja toimistopäällikköä Finanssivalvonnasta. He edustavat listautumisen eri sidosryhmiä ja toivat esiin monipuolisesti näkemyksiään aiheesta. Keskeisimmiksi johtopäätöksiksi nousi kolme havaintoa. Ensimmäiseksi, sijoittajaviestintä ja etenkin selkeä ja houkutteleva sijoitustarina koetaan haasteeksi. Yhtiön johdolta voi puuttua tarvittava osaaminen viestiäkseen yhtiön liiketoiminnasta ja vahvuuksista sijoittajille, joten investointipankin toimenkuvaan kuuluu vahvasti sijoitustarinan kehittäminen. Toiseksi, mainehaitat ja niiden epäsuorat kustannukset hillitsevät intressiristiriitoja etenkin investointipankin toiminnassa. Kotimarkkinoilla toimiva investointipankki voi kokea erityistä vastuuta markkinoita kohtaan toisin kuin ulkomainen toimija. Kolmanneksi, listautumisprosessin aikaiset haasteet voivat heijastua jälkimarkkinakehitykseen. Mikäli tuleva kehitys ei ole linjassa kerrotun tarinan kanssa, markkinat voivat pettyä. Haasteet ajoituksessa voivat näkyä suoraan jo listautumisannin keskeyttämisenä.
Keywords: listautuminen, haasteet, intressiristiriita, sijoittajaviestintä