Omat osakkeet osakeyhtiössä - Vainikainen, Olli (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Osakeyhtiön pääasiallisena tehtävänä ei koskaan ole omien osakkeidensa hallinta. Yhtiön omien osakkeiden hankinta ja käyttö on huomattavasti tarkemmin säänneltyä kuin muiden osakkeiden. Omia osakkeita koskevia säännöksiä on sekä osakeyhtiölaissa että eri verolaeissa, kuten elinkeinoverolaissa ja tuloverolaissa. Lisäksi osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa olla säädöksiä omiin osakkeisiin liittyen. Yhtiön hallussa olevilla omilla osakkeilla ei ole yhtiölle varallisuusarvoa eikä niillä ole muitakaan osakeoikeuksia. Omia osakkeita käytetään yleisimmin yritysjärjestelyiden rahoittamiseen sekä osakeperusteisten palkkioiden maksamiseen. Omien osakkeiden käyttäminen yritysjärjestelyissä on taloudellisesti kannattavaa, koska kyseisiä järjestelyjä ei pidetä verotuksessa tietyin edellytyksin luovutuksena. Rahan käyttämistä yritysjärjestelyssä pidetään aina luovutuksena, jolla on verotuksellisia vaikutuksia. Tutkielma on oikeusdogmaattinen tutkimus. Tutkielmassa kuvataan osakeyhtiön omien osakkeiden käyttö- ja hankintatapoja sekä yhtiöoikeudelliselta että vero-oikeudelliselta kannalta. Lisäksi tutkielmassa käsitellään myös osakeyhtiölain sekä verolakien asettamia erityisvaatimuksia omien osakkeiden käytölle ja hankinnalle. Tutkielmassa käsitellään myös omien osakkeiden käyttöä osakeperusteisissa kannustinjärjestelmissä sekä muissa yhtiön työntekijöiden ja yhtiön vastuuhenkilöiden palkitsemisessa. Lisäksi tutkielmassa on tutkittu kolmen suomalaisen julkisesti noteeratun yhtiön osakeyhtiön johdon ja hallituksen jäsenten palkitsemista, etenkin osakeperusteisten palkkioiden kannalta. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että omat osakkeet oikein käytettynä mahdollistaa erilaisten järjestelyiden toteuttamisen joustavasti ja verotukselliseltakin kannalta tehokkaasti. Mutta mikäli kaikkia omiin osakkeisiin liittyviä erityisvaatimuksia ei ole huomioitu, saattaa tästä seurata yhtiön vastuuhenkilöille vahingonkorvausvastuu. Lisäksi väärin määritelty omien osakkeiden vastike tai hankintatavan virheet saattavat johtaa peitellyn osingon verotukseen.