"Tajusin pukeutuneeni omiin naamiaisiini ullakolle suljetuksi hulluksi vaimoksi." Intertekstuaalisuus uudelleenkirjoittamisen ja vastakirjoituksen valossa Päivi Alasalmen romaanissa Vainola - Lindblad, Miina (My University, 2020)
Tarkastelen tutkimuksessani Päivi Alasalmen romaania Vainola ja siinä esiintyvää intertekstuaalisuutta uudelleenkirjoittamisen ja vastakirjoituksen valossa. Vainola sisältää lukuisia kirjallisia viitteitä muihin teoksiin ja hyödyntää erilaisia kirjallisia lajityyppejä ja tätä kautta myös hämärtää korkea- ja populaarikirjallisuuden rajaa. Tutkin teoksen intertekstuaalisia viitteitä ja niiden merkityksiä kirjallisuuden traditiossa. Romaani uusintaa parodioiden tuttuja lajityyppejä ja klassikoiden kertomuksia, mutta toisaalta myös kirjoittaa ne uudelleen purkaen konventionaalisia asetelmia. Tätä kautta pohdin, onko teos uudelleenkirjoittamista vai vastakirjoitusta. Keskeistä on vastata kysymykseen, mikä on intertekstuaalisuuden merkitys tekstille ja sen tulkinnalle.