Rollback-strategioiden merkitys ja automatisointi web-kehityksessä - Eronen, Aaro (My University, 2025)
Web-kehityksessä jatkuva integraatio ja toimitus mahdollistavat entistä nopeamman ohjelmistokehityksen. Nopea kehityksen tahti ja suuret päivitysmäärät verkkosovelluksiin altistavat ne mahdollisille virheille ja käyttökatkoille. Rollback-strategiat ja niiden automatisointi ovat keskeinen osa luotettavaa julkaisuprosessia, sillä ne mahdollistavat nopean reagoinnin ja palautumisen edelliseen toimivaan versioon virhetilanteissa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan rollback-strategioiden roolia web-kehityksessä ja vertaillaan eri strategioita. Manuaalinen rollback, blue-green deployment ja canary deployment tarjoavat erilaisia lähestymistapoja julkaisuprosessin hallintaan. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan rollback-strategian automatisointia GitLabin, Kuberneteksen ja Prometheuksen avulla, mikä voi parantaa reagointinopeutta ja vähentää inhimillisiä virheitä. Tutkielman tulokset osoittavat, että hyvin suunniteltu rollback-strategia ja sen mahdollinen automatisointi ovat tärkeä osa luotettavaa ja tehokasta jatkuvan integraation ja toimituksen prosessia.
Keywords: rollback-strategia, automaatio, web-kehitys, DevOps, CI/CD