Metsäyhtiöiden vastuullisuus : Tutkimus pohjoismaisten metsäyhtiöiden vastuullisuusraportoinnin tietojen vertailtavuudesta - Lehmuskoski, Auno (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tutkittiin pohjoismaisten metsäyhtiöiden vastuullisuusraportoinnin vertailtavuutta ympäristövastuullisuuden tietojen osalta. Tavoite tutkielmassa oli saada käsitys siitä, että ovatko ympäristövastuun tiedot vertailtavissa vai eivät, ja jos tiedot ei ole vertailtavissa, niin miten niitä ei voi vertailla. Tutkimuksen teoriaosuuksissa käsitellään yhteiskuntavastuun sekä vastuullisuuden käsitteitä sekä niiden teoreettisia eroja. Yhteiskuntavastuun teoreettisen käsittelyn jälkeen aihe sidotaan vastuullisuusraportoinnin ja laskentatoimen teoriaan. Vastuullisuusraportoinnin ja yhteiskuntavastuun yhteyttä on selitetty sidosryhmäteorian avulla, jonka avulla perustellaan vastuullisuusraportoinnin hyödyllisyys. Teoriaosan viitekehyksen muodostavat yhteiskuntavastuun ja vastuullisuusraportoinnin teoriat, jonka avulla aihepiiriä tutkitaan vertailtavuuden näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto on kerätty elektronisena aineistona valittujen yhtiöiden vastuullisuusraporteista. Tutkimuksen aineisto on analysoitu laadullisen sisällönanalyysin avulla, jossa käytettiin hyödyksi teemoittelua. Tämän jälkeen aineisto luokiteltiin ja analysoitiin kysymysten avulla, joiden tarkoituksena oli saada tarkempaa tietoa yhtiöiden vastuullisuusraportoinnista ja sen vertailtavuudesta. Tutkielman tulokset kertovat, että vastuullisuusraportoinnin tiedot eivät ole vertailtavia toistensa kesken. Vastuullisuusraporttien raportointistandardit antaa yhtiöille vapaat kädet vastuullisuuden tiedosta raportoinnista, joka johtaa raportoinnin siihen, että raporttien tietoa on mahdotonta verrata keskenään. Vastuullisuusraportoinnin hankalat ja monimutkaiset tiedon esittämistavat ja mittaustavat aiheuttavat osaltaan suurimman esteen vastuullisuusraporttien vertailtavuudelle. Näiden asioiden lisäksi myös tiedon hajauttaminen, sekä ympäripyöreät sanalliset selitykset vastuullisuudesta vaikuttavat siihen, että yhtiöiden vastuullisuusraportoinnin tietoa ei voida vertailla keskenään. Vastuullisuusraporteissa on kohtia, joissa tiedon vertailtavuus on mahdollista, mutta kokonaisuutena ajateltuna raporttien vertailtavuus ei ole mahdollista.
Keywords: vastuullisuusraportointi, yhteiskuntavastuu, GRI, vastuullisuusraportoinnin vertailtavuus, metsäteollisuus