Viron yliopistoissa suomen kieltä opiskelevien opiskelumotivaatio - Riihimäki, Eveliina (My University, 2023)
Tämän tutkimus käsittelee Tallinnan ja Tarton yliopistoissa suomen kieltä opiskelevien opiskelumotivaatiota. Työn tavoitteena on selvittää, minkälaiset tekijät vaikuttavat suomen kieltä opiskelevien motivaatioon, ja millaisia tavoitteita heillä on suomen kielen opiskelulle. Tutkimuksen teoreettinen pohja on motivaatiopsykologiassa ja toisen sekä vieraan kielen opiskelumotivaation liittyvissä tutkimuksissa. Aineisto tutkimukseen on kerätty kyselytutkimuksen avulla, ja siihen on osallistunut 19 Tallinnan ja Tarton yliopistoissa suomen kieltä opiskelevaa opiskelijaa. Kyselyssä pyritään selvittämään suomen kielen opiskelun motiiveja ja tavoitteita sekä monivalintakysymysten että avointen kysymysten avulla. Aineistoa analysoidaan laadullisen tutkimuksen menetelmin, ja aineistoa havainnollistetaan esimerkkien ja välillä myös numeroiden avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että motivaatioon vaikuttavat tekijät ovat sekä integratiivisia että instrumentaalisia. Selvästi eniten esillä ovat työhön ja tulevaisuuteen liittyvät motiivit, suurimmalla osalla vastaajista on kuitenkin myös instrumentaalisia motiiveja työhön liittyvien motiivien lisäksi. Suuri motivoiva tekijä on kiinnostus suomen kieltä ja yleisesti kielitiedettä kohtaan. Monia vastaajia motivoi suomen ja viron kielten yhtenäisyydet ja erot sekä kielitieteellisten havaintojen tekeminen. Suomen kulttuuriin liittyvät motivaatiotekijät on myös mainittu usein kyselyn vastauksissa. Kieli nähdään vastauksissa usein välineenä yhteisön osaksi pääsemisessä. Perhe ja sukulaiset Suomessa eivät ole merkittävä motivoiva tekijä tutkimukseen vastanneilla, mutta monella on suomalaisia ystäviä, ja heidän kanssaan kommunikoiminen suomeksi koetaan yhdeksi motiiviksi. Vastaajilla on tavoitteina melko korkeat kielitaidon tasot, koska he haluavat pystyä käyttämään suomen kieltä työssään tulevaisuudessa. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan sanoa, että vaikka suurimmalla osalla vastaajista tärkeimmät motiivit liittyvät työelämään ja tulevaisuuteen, taustalla on myös paljon muita motiiveja. Suomen kieleen ja kulttuuriin koetaan yhteyttä, ja niistä ollaan kiinnostuneita ainakin viron kielen ja kulttuurin kautta.
Keywords: S2-tutkimus, suomi toisena kielenä, suomi vieraana kielenä, motivaationtutkimus, opiskelumotivaatio