Psyyken rakentuminen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun aikaisissa psykiatrian yleisteoksissa - Suvanto, Henna (My University, 2025)
Tämän tutkielman aiheena on psyyken rakennetta ja rakentumista koskevien käsitysten tutkiminen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa julkaistuissa, sekä maallikoille että alan opiskelijoille suunnatuissa psykiatrian ja psykologian yleistajuisissa tietoteoksissa. Samalla tutkielmassa käsitellään myös enimmäkseen aikakauden filosofisia teorioita fyysisen maailman ja neurologian ja psyyken toimintojen välisen vuorovaikutuksen selittämiseksi ja jonkin verran psyyken rakenteesta johdettuja teorioita mielenterveyden häiriöiden, normaalin psyykkisen kehityksen ja kulttuuristen erojen selittämiseksi. Tässä tutkielmassa käytettyjä lähdeteoksia on useita kymmeniä, mutta eniten käytettyjä ovat esimerkiksi Kelloggin A text-book on mental diseases, for the use of students and practitioners of medicine (1897), Mitchellin Structure and Growth of the Mind (1907), Whiten Outlines of Psychiatry (1907) ja Foundations of Psychiatry (1921), Hanin The Problem of Mind and Body (1922) ja Bleulerin Textbook of Psychiatry (1924). Keskeisimpiä tutkielman tutkimustuloksia on se havainto, että vaikka aivojen toiminnan ja psyyken suhdetta käsitelleistä filosofisista teorioista sekä fyysisellä monismilla että dualismilla oli kannattajansa, fyysinen monismi vaikuttaa olleen näistä kahdesta yleisempi. Toisen havainnon mukaan psyyken rakenteesta oli olemassa lukuisia erilaisia teorioita, mutta yhteistä näille kaikille näyttää olleen evoluutiopsykologiaan perustuva hierarkkisuus, jossa ydinjatkeen toiminnot nähtiin primitiivisimpinä ja alkeellisimmille selkärankaisille ominaisina ja varsinainen tietoisuus lokalisoitiin aivokorteksiin, vaikka tarkempi ymmärrys eri psyykkisten toimintojen lokalisoitumisesta aivojen eri osiin olikin vielä tässä vaiheessa selkeästi puutteellinen. Mikäli tämän tutkielman tutkimustuloksia aiotaan tulevaisuudessa syventää muissa tutkimuksissa, hyviä tutkimusaiheita voisivat esimerkiksi olla sekä psyyken rakennetta koskevien luokittelujen, niitä koskevien filosofisten teorioiden sekä aivoalueiden lokaalisatiota käsittelevien teorioiden kehittyminen tämän tutkielman käsittelemän ajanjakson päättymisen jälkeen ja nykyaikaa lähestyttäessä.
Keywords: filosofia, historiantutkimus, neurotieteet, oppikirjat, psykiatria, psykologia, psyykkisesti sairaat, tieteenhistoria, tunteet