Lähihoitajaopiskelijoiden näkemyksiä opettajien digipedagogisesta osaamisesta ja käyttämistä digitaalisista opetusmenetelmistä - Seppälä, Anne-Mari (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata lähihoitajaopiskelijoiden näkemyksiä sosiaali- ja terveysalan opettajien digipedagogisesta osaamisesta, heidän opetuksessa käyttämistään digitaalisista opetusmenetelmistä ja niiden hyödyistä. Lisäksi kuvattiin lähihoitajaopiskelijoiden toiveita digitaalisten opetusmenetelmien käytöstä. Tutkimusaineisto kerättiin Webrobol-kyselyllä viidestä lähihoitajakoulutusta antavasta oppilaitoksesta Suomessa. Kyselylomake suunniteltiin tätä tutkimusta varten. Se koostui lähihoitajaopiskelijoiden taustatiedoista (n=5), opettajien digipedagogista osaamista kuvaavista väittämistä (n=48), lähihoitajaopiskelijoiden näkemyksistä digitaalisten opetusvälineiden käytöstä, heidän toivomista digitaalisista opetusmenetelmistä ja niiden hyödyistä (n= 3). Kyselylomakkeen avoin kysymys (n=1) kuvasi oppiaineita, joissa lähihoitajaopiskelijat toivovat digitaalisia opetusmenetelmiä ja -välineitä opetukseen. Sosiaali- ja terveysalan opettajien digipedagogisen osaamisen väittämät pohjautuivat Euroopan Komission julkaisemaan viitekehykseen opettajien digipedagogisesta osaamisesta. Osaamista arvioitiin digitaalisten voimavarojen, oppimisen ja opettamisen sekä opiskelijoiden voimaantumisen osa-alueissa. Tutkimukseen osallistui 2. ja 3. vuoden lähihoitajaopiskelijoita nuoriso- ja aikuiskoulutuksesta (n=115). Aineisto analysoitiin tilastollisesti ja avoin kysymys kvantifioimalla. Tutkimuksen tulosten mukaan lähihoitajaopiskelijat arvioivat sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen opettajien digipedagogisen osaamisen keskitasolle, mutta näkemykset vaihtelivat. Osaamisen arvioinnissa lähihoitajaopiskelijoiden oma suhtautuminen digitaalisuuteen todettiin tilastollisesti merkittäväksi. Lähihoitajaopiskelijoiden mukaan toivotuimpia digitaalisia opetusmenetelmiä tai - välineitä olivat tietokone, Powerpoint, digitaaliset oppimisalustat ja pelit. Erityisesti matemaattisten aineiden tai kielten opetuksessa toivottiin käytettävän digitaalisia opetusmenetelmiä ja -välineitä. Lähihoitajaopiskelijoiden opetuksessa digitaalisten opetusmenetelmien ja -välineiden käytöllä voidaan edistää tiedon etsimistä ja palautteen antamista tai saamista sekä täydentää perinteistä opetusta. Digitaalisten opetusmenetelmien ja -välineiden käyttöä toivottiin enemmän opetukseen. Erillistä digitaalista tekniikkaa vaativien opetusmenetelmien ja -välineiden käyttöä tulisi lähihoitajaopiskelijoiden opetuksessa lisätä sekä samalla vahvistaa opettajien osaamista näiden opetusmenetelmien ja -välineiden hallinnassa.

The purpose of the study was to describe the perceptions of practical nurse students on the digital methods used by the teachers of the health care and social services and on the teachers’ digipedagogical competence. Furthermore, the desires of practical nurse students’ of the use of digital teaching methods were described. The research material was collected with Webrobol from five educational institutions in which practical nurses are trained in Finland. The questionnaire was designed for this study. It consisted of the items of the digipedagogical competence of teacher (n = 48), backround factors (n = 5), perceptions of the practical nurse students on the digital teaching methods used by the teachers, digital teaching methods hoped by the students and their usefulness in the teaching (n = 3). Open-ended question (n = 1) described the digital subjects hoped by the practical nurse students. The digipedagogical competence of the teachers are based on the reference of the European Comission from the teachers’ digipedagogical competence. The competence was estimated in the categories of the digital resources, learning and teaching and the empowering of students. A total of 115 second and third year practical nurse students participated in the study. The data was statistically analyzed an the open-ended question was analyzed by quantifying. According to the results of the study the practical nurse students evaluated a teachers’ digipedagogical competence mainly to the middle level. Students’ perceptions in the use of digital teaching methods proved to be significant statistically. From the practical nurse student’s point of view the most enjoyable digital teaching methods were a computer, Powerpoint, digital platforms or games. Especially digital teaching methods are wished being used in the teaching of the mathematical materials or of the language skills. Digital teaching methods can supplement traditional teaching, improve giving and receiving feedback and facilitate information retrieval. The use of digital teaching methods was hoped for more to the teaching. The use of the teaching methods which require separate digital technique should be increased in the teaching of practical nurse students. Furthermore, teacher’s digipedagogical competence in the control of these methods should be strengthened.
Keywords: Lähihoitajaopiskelija, digipedagoginen osaaminen, digitaaliset opetusmenetelmät, practical nurse student, digipedagogical competence, digital teaching methods