Tietosuojan vaikutus perusopetuksen järjestämisessä - Raunela, Samu (My University, 2025)
Tietosuojan ja tietoturvan varmistaminen henkilötietojen käsittelyssä perusopetuksessa on tuonut haasteita opetuksen järjestäjälle. Haasteita aiheuttavat lainsäädännön tulkinnanvaraisuus ja käytännön toimeenpanon vaikeudet. Opetuksen siirtyminen digitaalisempaan ympäristöön asettaa yhä suurempia vaatimuksia toteuttaa ja varmistaa tietosuojan ja tietoturvan riittävä taso. Opetuksen järjestäjän tavoitteena on suojata oppilaiden, huoltajien ja muiden sidosryhmien henkilötiedot ja varmistaa heidän oikeutensa omiin tietoihinsa. Tietosuoja ja tietoturva käsittävät monia osa-alueita työtilaturvallisuudesta henkilökunnan osaamiseen. Nämä vaatimukset voivat hidastaa digitalisaation kehitystä, sekä palveluiden että teknologisten innovaatioiden osalta. Tätä ei kuitenkaan pidä katsoa negatiivisena asiana, sillä tietosuoja on jokaisen perusoikeus, josta on pidettävä kiinni. Oppilaiden ja heidän huoltajiensa on voitava luottaa siihen, että henkilötietoja käsitellään lainmukaisesti. Tutkielma perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa tietosuojaa tarkastellaan lainsäädännön, opetuksen järjestäjän vastuiden ja oppilaan oikeuksien näkökulmasta. Tuloksissa hyvän tietoturvan ja -suojan peruskiviä on kokonaisuuden hallinta, joka vaatii resursseja ja tarkkaa suunnitelmallisuutta. Johdon sitoutuminen tietosuojaan yhdessä opettajien, tietosuojavastaavan ja ICT-henkilöstön kanssa. Tärkeinä suunnannäyttäjinä toimivat myös kansalliset viitekehyshankkeet, kuten varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen digitalisaation tavoitetilan kuvaus. Tuloksissa oppilaan yksityisyydensuojan kohdalla huomataan jännite opetuksen sisällön ja menetelmien sekä tietosuojalainsäädännön vaatimusten välillä. Oppilaiden digitaalista lukutaitoa pidetään avaintekijänä ja tämän toteuttaminen vaatii henkilötietojen käsittelyä, joka uhkaa oppilaan oikeutta yksityisyyteen ja henkilötietojen suojaan. Tämä aiheuttaa jännitteen oppilaan eri oikeuksien välillä.
Keywords: perusopetus, tietosuoja, tietosuoja-asetus, tietoturva, GDPR