Psykiatrian kesäkoulu on lisännyt innostusta alaan - Karukivi, Max; Scheinin, Noora; Karlsson, Henry; Haapasalo-Pesu, Kirsi-Maria (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Lähtökohdat: Satakunnassa käynnistyi vuonna 2013 psykiatrian kesäkoulu. Kuvaamme vuosina 2013–2019 osallistuneiden taustatekijöitä sekä selvitämme heidän kokemuksiaan kesäkoulusta ja sen tärkeimmistä osista.
Menetelmät: Vuosina 2013–2023 kesäkoulun kävi 230 opiskelijaa ja vastavalmistunutta lääkäriä. Tutkimukseen heistä osallistui 209 (90,1 %). Neljä vuotta myöhemmin selvitettiin kyselyillä osallistujien kokemuksia koulusta sekä heidän erikoistumistilanteensa. Vuosien 2017–2023 seuranta-aineistossa oli 90 osallistujaa (62,5 % potentiaalisista vastaajista).
Tulokset: Tutkittavat edustivat viittä suomalaista ja kolmea ulkomaalaista yliopistoa. 97,8 % (n = 88) piti kokemustaan kesäkoulusta hyvin positiivisena tai positiivisena. Tärkeimmiksi osiksi koettiin potilastyö ja henkilökohtainen ohjaus. 16,7 % (n = 15) oli erikoistumassa psykiatriaan. Heistä useimpien (n = 10) erikoistumispäätökseen kesäkoulu oli vaikuttanut olennaisesti.
Päätelmät: Psykiatrian kesäkoulu on ollut osallistujille myönteinen kokemus. Koulu on edistänyt erikoistuvien lääkärien saamista alalle.