"Ihan kuin sukupuolella olisi mitään tekemistä sen kanssa, kuka voi kenenkin kanssa kävellä tai istua" : Lukiolaisten näkemyksiä sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta koulun kontekstissa - Forsman, Meri-Tuulia (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, millaisessa roolissa lukiolaiset pitävät opettajia ja koululaitosta kokonaisuutena sukupuolten välisen tasa-arvon toteuttajina ja edistäjinä. Lisäksi haluttiin selvittää lukiolaisten oma kokemus siitä, miten heidän mielestään sukupuolten välinen tasa arvo toteutuu tämän päivän Suomessa ja näkyvätkö sukupuoliroolit sekä mahdollisesti sukupuoliin liittyvät stereotypiat heidän omassa elämässään. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita myös siitä, miten aktiivisia nuoret ovat omalla toiminnallaan vaikuttamaan sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen. Viime vuosien aikana lisääntynyt sukupuolitietoisuus on asettanut myös koululaitoksemme kriittisemmän tutkinnan kohteeksi. Enää ei esimerkiksi voida pitää itsestäänselvyytenä sitä, että koululaitos tuottaisi automaattisesti tasapuolista sekä sukupuolten tasa-arvoa edistävää toimintaa. Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaankin entisestään oppilaiden tasa-arvoista asemaa koulussa. Siinä korostetaan lasten ja nuorten omaa valinnan vapautta, välittämättä sukupuolistereotyyppisistä odotuksista, toiveista ja asenteista. Perusteissa mainitaan myös, ettei sukupuoli, mielipide tai seksuaalinen suuntautuminen saa asettaa ketään eriarvoiseen asemaan. Tutkimuksen kohdejoukkona toimi 44 erään varsinaissuomalaisen kunnan lukiolaista abiturienttia, jotka suorittivat aineistokeruun aikana omaa äidinkielen kurssiaan. Tutkimuksessa kohdejoukko perustui harkinnanvaraiseen näytteeseen ja tutkimuksessa on käytetty eliittiotantaa harkinnanvaraisen näytteen keräämiseksi. Tämän tutkimuksen voidaan ajatella olevan niin sanottua fenomenologista tutkimusta, koska siinä on kiinnostuttu lukiolaisten omista ja yksilöllisistä kokemuksista. Fenomenologian keskiössä ovat subjektiivisuus sekä henkilökohtaisten kokemusten, aistimusten ja elämysten pohtiminen. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että lukiolaisista jokainen oli ainakin jollakin tasolla pohtinut sukupuolta ja sukupuolen näyttäytymistä osana omaa elämäänsä. Suuri osa osallistuneista nuorista oli sitä mieltä, että opettajilla on merkittävä rooli sukupuolten välisen tasa-arvon paremmassa toteutumisessa. Erityisesti vastauksissa nostettiin esille opettajien oma esimerkillinen ja yhdenvertaistava käytös, faktatietoon perustuva opetus ilman opettajan oman ideologian korostamista sekä samantasoisen opetuksen antamista kaikille oppilaille.Nuoret kokivat myös lähtökohtaisesti, että koulu huomioi nykypäivänä entistä paremmin sukupuolten välisen tasa-arvon arkisissa asioissa. Tutkimuksesta saatujen vastausten perusteella voidaan myös päätellä, että nuoret ovat entistä aktiviisempia ajamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa eteenpäin ja kokevat sen merkitykselliseksi.