Kilpirauhassairaus voi johtua geeneistä – milloin ne kannattaa tutkia? - Niuro, Laura; Kero, Jukka; Makkonen, Kristiina; Taimen, Pekka; Huopio, Hanna (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Kilpirauhassairaudet ovat yleisiä ja monitekijäisiä.
• Tavanomaisissa tapauksissa ei geneettisistä tutkimuksista yleensä ole hyötyä.
• Geenitutkimuksia tulee harkita, jos kyseessä on suvuittainen ei-autoimmuuni tai syndrominen kilpirauhassairaus, ei-autoimmuuni hypertyreoosi, alle 4-vuotiaana alkanut autoimmuunihypotyreoosi (etenkin immuunipuutoksen yhteydessä), suvuittainen monikyhmystruuma tai kilpirauhassyöpä.