Nivelreumaa sairastavan potilaan liikuntaneuvonnan toteuttaminen ja siinä vaadittava osaaminen sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien kuvaamana - Kankaanpää, Katja (My University, 2022)
Nivelreumaa sairastavat potilaat ovat tervettä väestöä alttiimpia fyysisen aktiivisuuden vähyyden tuomille terveysriskeille. Harvalla nivelreumaa sairastavalla potilaalla täyttyvät liikuntasuosituksen mukainen viikoittainen fyysinen aktiivisuus ja syiksi on nimetty muun muassa vähäinen tieto liikunnan terveyshyödyistä sekä motivaation ja liikuntasuosituksien puute. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa liikuntatiedon ja -suositusten jakamisessa sekä nivelreumaa sairastavan potilaan fyysisen aktiivisuuden ylläpidossa ja kehittämisessä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien näkemyksiä nivelreumaa sairastavien potilaiden liikuntaneuvonnan toteuttamisesta sekä liikuntaneuvonnassa vaadittavasta osaamisesta. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jolla voidaan edistää nivelreumapotilaiden liikuntaneuvonnan toteuttamista ja kehittää liikuntaneuvonnan laatua sekä sairaanhoitajien, että fysioterapeuttien liikuntaneuvontakoulutusta. Tutkimus toteutettiin laadullisena kuvailevana tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla yhdeksää (n=9) reumapoliklinikalla työskentelevää sairaanhoitajaa ja fysioterapeuttia. Aineisto kerättiin puolistrukturoidulla yksilöhaastattelulla ja haastattelut toteutettiin touko-heinäkuussa 2022. Tutkimusaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulosten mukaan sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien näkemykset nivelreumaa sairastavan potilaan liikuntaneuvonnan toteuttamisesta ja liikuntaneuvonnassa vaadittavasta osaamisesta ovat liikuntaneuvonta osana nivelreuman kokonaishoitoa, nivelreuman erityispiirteiden huomioiminen liikuntaneuvonnassa ja nivelreumaa sairastavan potilaan liikuntaneuvonnan sisällön hallinta. Liikunta osana nivelreuman kokonaishoitoa sisältää ammattilaisen vastuun liikuntaneuvonnan toteuttamisessa, potilaan yksilöllisen liikuntaneuvonna, neuvontakäyntien resurssien hallinnan ja potilaan tukemisen elintapamuutoksessa. Nivelreuman erityispiirteiden huomioiminen liikuntaneuvonnassa sisältää nivelreumaa sairastavan potilaan liikunnan ja asiantuntemuksen nivelreumaa sairastavan potilaan liikuntaneuvonnassa. Nivelreumaa sairastavan potilaan liikuntaneuvonnan sisällön hallinta sisältää nivelreuman ja liikuntasuositusten teoreettisen osaamisen ja nivelreuman ja liikunnan teoriatiedon hankinnan ja tiedon hyödyntämisen potilaan neuvonnassa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien toteuttama liikuntaneuvonta on monipuolista ja osaamista vaaditaan laajasti sekä nivelreumasta sairautena, että liikunnasta ja liikuntasuosituksista. Sairaanhoitajien toteuttama liikuntaneuvonta oli usein yleisen tiedon jakamista ja liikuntaneuvontaosaamista toivottiin yleisesti lisää. Fysioterapeuttien vastauksissa korostui tarve nivelreumaan erikoistuneelle fysioterapiaosaamiselle. Tulevaisuudessa olisi tärkeää kehittä ja testata erilaisia keinoja lisätä sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien osaamista nivelreumaa sairastavien potilaiden liikuntaneuvonnassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien koulutusta suunnitellessa ja nivelreumaa sairastavien potilaiden hoitoon liittyviä resursseja kohdennettaessa.

Due to reduced physical activity, patients with rheumatoid arthritis (RA) are more susceptible to health risks than the healthy population. Only a few patients with RA complete the weekly physical activity recommendations. The reasons have been identified as limited knowledge of the health benefits of exercise, lack of motivation and lack of clear exercise recommendations. Healthcare professionals, such as nurses and physiotherapists, play a key role in sharing the information and recommendations of physical activity and maintaining and developing the physical activities of a patient with RA. The purpose of this study was to describe the views of nurses and physiotherapists on guiding patients with RA on physical activity as well as on the competence required for physical activity guidance. The aim of the study was to produce information to promote the implementation of physical activity guidance for patients with RA and to improve the quality of physical activity guidance for both nurses and physiotherapists. The study was conducted as a qualitative descriptive study. The data was collected by interviewing nine nurses and physiotherapists working at the rheumatological clinic (n=9) and material was collected with a semi-structured individual interview. The interviews were carried out in May to July 2022. The research material was analysed by inductive content analysis. The views of nurses and physiotherapists on guiding RA patients on physical activity and the competence required for physical activity guidance is that the physical activity guidance is part of the overall treatment of RA, taking into account the specific characteristics of RA in physical activity guidance and managing the content of the patient’s physical activity guidance. Physical activity guidance as part of the overall treatment of RA includes professional responsibility for the implementation of physical activity guidance, individual mobility counselling, resource management of counselling visits and support for the patient in lifestyle change. Taking into account the specific characteristics of RA in physical activity guidance includes the exercise of a patient with rheumatoid arthritis and the expertise in physical activity guidance with contexts of RA patients. Management of the contents of the RA patient’s physical activity guidance includes theoretical competence in RA and recommendations for exercise and the acquisition of theoretical knowledge of RA and exercise and the utilisation of knowledge in patient advice. The results of the study show that the physical activity guidance carried out by nurses and physiotherapists is diverse and requires extensive knowledge of rheumatoid arthritis as a disease, as well as of physical activity guidance and the physical activity recommendations. Physical activity guidance by nurses was often based on sharing of basic information and there was a general demand for more competence in physical activity guidance. Responses from physiotherapists highlighted the need for physical therapy competence specialised in rheumatoid arthritis. In the future, it would be important to develop and test different ways of increasing the competence of nurses and physiotherapists in the physical activity guidance of patients with rheumatoid arthritis. The results of the study can be used to plan the educational needs of nurses and physiotherapists and to allocate resources for the treatment of RA.
Keywords: haastattelu, nivelreuma, liikuntaneuvonta, sairaanhoitaja, fysioterapeutti