Uutta tietoa ja osaamista työelämään: monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutus 2018-2022 - (:unkn) unknown (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2022)
Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutus kehittää ja syventää maahanmuuttoon, maahanmuuttotyöhön ja kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää osaamista työelämässä. Koulutuksessa tutustutaan muun muassa muuttoliikkeitä, ihmisoikeuksia, inkluusiota ja integraatiota koskevaan tietoon ja käytäntöihin. Koulutus on monialainen ja monitieteinen. Monikulttuurisuutta ja kulttuurista moninaisuutta koskevaa tietoa tarvitaan työelämässä yhä enemmän. Erikoistumiskoulutukseen hakeudutaan opiskelemaan erilaisista ammatillisista taustoista. Koulutuksessa monipuoliset ennakko-, oppimis- ja kehittämistehtävät, luennot, kirjallisuus sekä vertaisten ja luennoitsijoiden kanssa käytävät keskustelut muodostavat kokonaisuuden, jonka keskeisenä tavoitteena on osallistujan työtehtäviin liittyvän asiantuntijuuden kehittäminen. Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutus on yliopisto- ja ammattikorkeakoulusektorien yhteinen, 40 opintopisteen laajuinen koulutusohjelma. Vuosina 2018 – 2022 erikoistumiskoulutusta ovat toteuttaneet Turun yliopisto ja Diakonia ammattikorkeakoulu yhteistyössä muun muassa Itä-Suomen yliopiston ja Åbo Akademin kanssa. Koulutuksen ensimmäinen vaihe päättyy vuoden 2022 lopussa. Tuolloin on toteutettu neljä kurssia ja niihin on osallistunut yhteensä 80 henkilöä. Nämä kurssit toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen turvin. Tässä julkaisussa äänen saavat sekä koulutuksen toteuttajat että osallistujat. Julkaisu on tarkoitettu kaikille maahanmuuttotyön kentällä toimiville ammattilaisille ja heidän esihenkilöilleen sekä kaikille niille hallinnossa ja politiikan piirissä toimiville, joiden työ ja päätökset vaikuttavat maahanmuuttotyön ammatilliseen toimintaan ja kriittiseen kehittämiseen jatkossa.