Kestävän kehityksen yhteistyön johtaminen kuntaorganisaatiossa - Tasala, Tanja (My University, 2025)
Kestävä kehitys on noussut tärkeäksi näkökulmaksi julkishallinnossa, ja sen tavoitteena on huomioida nykyisten toimien pitkäaikaiset seuraukset. Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Tämä asettaa kunnille merkittävän vastuun kestävän kehityksen edistämisessä. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät edistävät kestävän kehityksen yhteistyön johtamista kuntaorganisaatiossa. Tutkielma rakentuu kestävän kehityksen, yhteistyön ja johtamisen käsitteiden ympärille. Kestävä kehitys käsittää ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden. Yhteistyön johtaminen kuntaorganisaatiossa vaatii strategista ajattelua, selkeitä tavoitteita ja rooleja sekä jatkuvaa vuoropuhelua ja luottamuksen rakentamista. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastateltavina olivat eri toimialojen johtajat, joilla on kokemusta yhteistyön johtamisesta kuntaorganisaatiossa. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysin menetelmin. Tulokset osoittavat, että kestävän kehityksen integroiminen organisaation strategiaan ja ohjelmiin on keskeistä. Yhteistyö nähdään välttämättömänä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi, ja se vaatii eri toimijoiden osaamista ja resursseja. Johdon sitoutuminen ja esimerkki ovat avainasemassa yhteistyön edistämisessä. Positiivinen asenne, ihmisläheinen ote ja kyky motivoida eri toimijoita ovat tärkeitä johtajan piirteitä yhteistyön johtamisessa. Toimialarajat ylittävä yhteistyö ja fyysisten tilojen yhdistäminen edistävät yhteistyötä. Siilojen purkaminen ja hallinnon toimintatapojen uudistaminen ovat keskeisiä. Riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit ovat perusedellytys yhteistyön johtamiselle. Niukkuus voi tosin jopa kannustaa innovatiivisiin ratkaisuihin. Yhteiset ja realistiset tavoitteet, jotka on asetettu yhdessä eri toimijoiden kanssa, edistävät sitoutumista. Selkeä vastuuttaminen ja koordinointi varmistavat, että kaikki tietävät roolinsa ja tehtävänsä. Luottamus, avoin keskustelukulttuuri ja positiivinen työilmapiiri ovat olennaisia kestävän kehityksen yhteistyölle. Konfliktien ennakointi ja hallinta auttavat voittamaan yhteistyön esteitä. Tulokset korostivat myös, että ”viisaus ei asu meissä”, vaan yhteistyö on yhteisöllinen ja jatkuva prosessi, joka edellyttää nöyryyttä ja jatkuvaa oppimista. Tämä tutkielma tarjoaa tietoa siitä, miten kuntaorganisaatiot voivat johtaa ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita yhteistyön avulla.
Keywords: yhteistyö, johtaminen, kestävä kehitys