Valokuva osana "Muistellaan Mäntyluodon öljynporauslauttoja" -muisteluiltaa ja Facebookin "Vanhoja kuvia Porista" -ryhmää - Simonen, Hilja-Maija (My University, 2024)
Tutkielmassa käsitellään valokuvien avulla tapahtuvaa muistelua kahden eri aineiston kautta. Ensimmäinen aineistokokonaisuus koostuu nauhoitteesta, litteraatiosta sekä kuvista, joiden sisältö koskee Rosenlew-museolla järjestettyä ”Muistellaan Mäntyluodon öljynporauslauttoja” -muisteluiltaa. Toinen aineistokokonaisuus on koottu Facebookissa sijaitsevan ”Vanhoja kuvia Porista” -ryhmän julkaisuista aikavälillä 1.12.2023–31.1.2024. Näiden kahden eri muistelumuodon kautta luodaan kuvaa siitä, millaisena muistelu näyttäytyy muisteluillassa ja Facebook-ryhmässä. Ennen kaikkea tutkimuksen tarkoitus on havainnollistaa valokuvan avulla tapahtuvaa muistelua ja sen muutosta digitalisaation myötä. Käytin aineiston analysoimisessa laadullisen tutkimuksen sekä aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmiä sekä teemoittelua. Teemojen pohjalta hahmottuivat alaluvut. Muisteluiltaa koskevassa aineistossa esille nousseita teemoja olivat tapahtuman muodollisuus, halu saada muistot talteen sekä valokuva yksityiskohdan näyttäjänä. Facebookin muisteluryhmän kohdalla kantavia teemoja olivat julkaisujen ulkoinen olemus, valokuvien toimiminen keskustelun innoittajana ja kommenttikentissä käytävät keskustelut. Facebook- aineiston kohdalla teemoittelin myös julkaisujen sekä kommenttikenttien sisältöä syvemmin. Muisteleminen ja menneisyyden rakentaminen valokuvien avulla on tullut yhä näkyvämmäksi osaksi yhteiskuntaamme digitalisaation myötä. Valokuvien rooli menneisyyden ja nykyisyyden välisenä siltana korostuu. Tärkeää on kuitenkin huomioida valokuvan kyky näyttää menneisyys sellaisena kuin me sen haluamme näyttäytyvän. Valokuvien avulla voidaan viedä keskustelua haluttuun suuntaan, mutta ne voivat myös toimia virikkeenä sellaisten aiheiden pariin, joita ei olisi voitu saavuttaa ilman valokuvaa. Valokuvien avulla myös yksityiskohtien näyttäminen helpottuu. Tätä korostaa digitalisaation luoma mahdollisuus rajata ja suurentaa valokuvaa.
Keywords: Muistelu, valokuva, digitaalisuus, sosiaalinen media, Facebook