Ohjelmistoalan vaikutusmahdollisuudet kestävässä kehityksessä - Perkkiö, Mikko (My University, 2024)
Ohjelmistoalalla on keskeinen rooli vihreässä siirtymässä ja kestävän kehityksen eteenpäin viemisessä. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan ohjelmistojen roolia YK:n kestävän kehityksen tavoitteen numero 9, joka käsittelee teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureita, saavuttamisessa logistiikan näkökulmasta. Tutkielmassa kestävä kehitys nähdään rakentuvan neljästä pilarista; sosiaalisen-, taloudellisen-, ympäristö- ja teknologisen vastuun kautta, joissa teknologialla on keskeinen rooli. Tutkimuskysymykset olivat: Kuinka ohjelmistokehityksen avulla voidaan edistää kestävän kehityksen tavoitteen numero 9 saavuttamista ja kuinka ohjelmistokehitys auttaa logistiikan osalta yrityksen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Tutkimuksessa käytettiin kolmea esimerkkitapausta, jotka kuvastavat ohjelmistojen vaikutusta teollisuuteen, innovaatioihin ja infrastruktuureihin. Ensimmäisessä esimerkissä osoitettiin, että ohjelmistojen avulla lentoreittejä voidaan optimoida niin, että sumupilvien syntyminen vähenee, joka vähentää lentämisen ilmastovaikutuksia. Toisessa esimerkissä Lontoon bussiliikenteen ohjelmallinen hallinta paransi liikenteen sujuvuutta ja vähensi yksityisautoilua, jolla on vaikutusta ilmanlaatuun ja vähentää kaupungin päästöjä. Kolmannessa esimerkissä robottiohjatun logistiikkakeskuksen ohjelmistovirheiden korjaaminen parantaisi toimitusketjun logistiikan tehokkuutta ja vähentäisi sen ympäristövaikutuksia. Ohjelmistokehityksellä on merkittävä rooli kestävän kehityksen edistämisessä, erityisesti teollisuuden, innovaatioiden ja infrastruktuurien osalta. Tutkimus vahvistaa sen, että teknologia ja erityisesti ohjelmistotekniikka ovat keskeisiä kestävän kehityksen saavuttamisessa. Tulevaisuudessa olisi hyödyllistä tutkia ohjelmistokehityksen laajempaa merkitystä kestävyyden mittaamisessa ja kehittää standardoituja mittaristoja ohjelmistoliiketoiminnan kestävyyden arvioimiseksi. Asiasanat: Kestävän kehityksen tavoitteet, neljä pilaria, vipuvaikutuskohdat, ympäristötuoteseloste
Keywords: Kestävän kehityksen tavoitteet, neljä pilaria, vipuvaikutuskohdat, ympäristötuoteseloste