Aineettomaan omaisuuteen liittyvä haitallinen verokilpailu ja sen torjuminen - Ojala, Ilona (My University, 2018)
Globalisaatio ja talouden yhtenäistyminen ovat luoneet täysin uudet puitteet niin verokilpailulle kuin monikansallisten yhtiöiden verosuunnittelullekin. Verokilpailun positiivisina vaikutuksina veroesteet pääoman liikkuvuuden tieltä ovat kadonneet, minkä myötä yritykset ovat pystyneet tehostamaan toimintojaan. Viime vuosikymmeninä huomio on kuitenkin kohdistunut entistä tiukemmin verokilpailun haitallisiin vaikutuksiin, sillä globalisaatio on aiheuttanut sen, että valtioiden harjoittamalla veropolitiikalla on yhä suuremmat vaikutukset myös muiden maiden verotukseen ja niiden saamiin verotuloihin. Etenkin EU-alueella verokilpailu on ollut kovaa, sillä yhteiset sisämarkkinat on luoneet otolliset puitteet monikansallisten yritysten verosuunnittelulle. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkä takia aineeton omaisuus on ollut niin houkutteleva kohde haitalliselle verokilpailulle sekä miksi ja millä tavoin haitalliseen verokilpailuun on pitänyt puuttua. Haitallinen verokilpailu on noussut yhä keskeisemmäksi puheenaiheeksi, sillä OECD:n ja G20-maiden vuonna 2013 aloittaman BEPS-hankkeen avulla pyritään estämään monikansallisten yrityksien keinotekoinen voittojen siirto ja veropohjan rapautuminen. Tutkielma on vero-oikeudellinen ja tutkimuksen metodi on pääsääntöisesti oikeuspoliittinen, sillä tutkimuksen keskiössä on muutoksen alla oleva ilmiö. Tärkeimpiä lähteitä tälle gradutyölle ovat OECD:n julkaisemat raportit ja ohjeet, EU-direktiivit ja -sopimukset sekä ajankohtaiset julkaisut ja tutkimukset aiheeseen liittyen. Tutkielman perusteella voidaan sanoa, että puutteellinen ohjeistus aineettoman omaisuuden siirtohinnoittelussa, yhteisten sisämarkkinoiden 28 eri verotusjärjestelmää ja tätä hyödyntävä monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu ovat johtaneet jäsenvaltioiden välillä käytävään haitalliseen verokilpailuun. Yhdessä nämä ovat johtaneet veropohjan rapautumiseen, kun verotulot ovat kohdistuneet väärille tahoille tai tuloja ei ole verotettu ollenkaan. Tähän vastaaminen on puolestaan vaatinut toimia haitallisen verokilpailun torjumiseksi niin OECD:ltä, EU:lta kuin yksittäisiltä jäsenvaltioitakin.
Keywords: haitallinen verokilpailu, aineeton omaisuus, BEPS