Tekoäly rekrytoinnin esiseulonnassa: näkökulmia tehostamiseen ja eettisyyteen - Karkola, Sanni (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee tekoälyn hyödyntämistä rekrytointiprosessin esiseulontavaiheen tehostamisessa. Tässä tutkielmassa keskitytään esiseulonnan tehostamiseen, tekoälyn käytön eettisiin haasteisiin ja tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen. Rekrytoinnin paine on kasvanut erityisesti kasvaneiden hakijamäärien takia, mikä on lisännyt tarvetta tehokkaille seulontamenetelmille. Tekoälyn käyttö liiketoiminnassa ja myös henkilöstöhallinnossa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Tekoälyn yleistyminen on herättänyt kysymyksiä sen oikeudenmukaisuudesta, läpinäkyvyydestä ja vastuullisuudesta. Etenkin rekrytointiprosessin osana tekoälyssä mahdollisesti esiintyvät algoritmiset vinoumat aiheuttavat huolta tasa-arvoisesta päätöksenteosta. Toisaalta tekoäly voi tuottaa objektiivista dataan perustuvaa arviointia, mikä voi estää perinteisessä valintaprosessissa tapahtuvaa tiedostamatonta tai tietoista syrjintää. Tutkielman tavoitteena on tarkastella, miten tekoälyä voidaan hyödyntää rekrytoinnin esiseulonnan tehostamisessa eettisesti kestävällä tavalla. Tutkimuksessa pyritään vastaamaan kahteen tutkimuskysymykseen: miten tekoäly voi tehostaa rekrytoinnin esiseulontaa sekä miten tekoälyä voidaan hyödyntää eettisesti rekrytoinnin esiseulonnassa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on käytetty pääasiassa vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, jotka käsittelevät tekoälyn käyttöä rekrytoinnissa, tekoälyn sovellusalueita, eettistä päätöksentekoa sekä tekoälyn eettistä hyödyntämistä. Analyysi rajautuu rekrytointiprosessin esiseulontavaiheeseen, jossa käsitellään pääasiassa hakijoiden ansioluetteloita ja työhakemuksia. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että tekoäly voi tehostaa merkittävästi esiseulontaa automatisoimalla hakemusten käsittelyä, nopeuttamalla päätöksentekoa ja vähentämällä rekrytointiprosessin kustannuksia. Tekoäly mahdollistaa suurten hakijamäärien analysoinnin ja potentiaalisten kandidaattien tunnistamisen aiempaa tarkemmin. Lisäksi tekoäly voi vähentää inhimillisiä vinoumia ja parantaa seulonnan objektiivisuutta. Tekoäly voi tuoda organisaatioille merkittäviä aika- ja kustannussäästöjä sekä vapauttaa resursseja strategiseen henkilöstöjohtamiseen. Toisaalta tutkielma tuo esiin merkittäviä eettisiä haasteita, jotka liittyvät erityisesti algoritmisiin vinoumiin, datan laatuun, läpinäkyvyyteen ja tietosuojaan. Tekoälyn haasteet voivat heikentää hakijoiden oikeudenmukaisuuden kokemusta rekrytointiprosessista. Tekoälyjärjestelmät voivat toistaa tai vahvistaa algoritmeissa esiintyviä epätasa-arvoisuuksia, jos data on puutteellista tai vinoutunutta. Lisäksi tekoälyn voidaan nähdä mittaavan ainoastaan hakijoiden teknisiä ominaisuuksia, mikä herättää kysymyksiä inhimillisen vuorovaikutuksen puutteesta seulontaprosessissa. Tutkielman tulokset osoittavat, että tekoälyn käyttö on mahdollista toteuttaa eettisiä periaatteita noudattaen. Organisaatioiden on huomioitava monia eettisiä ja lainsäädännöllisiä periaatteita, jotka ohjaavat tekoälyn käyttöä. Tutkielman tulosten mukaan tämä vaatii organisaatiolta konkreettisia ja aktiivisia toimia sekä toimintamalleja tekoälyn käytölle. Ratkaisevana tekijänä on, että tekoälymallit eivät ole ainoa päätöksentekijä, vaan ne toimivat aina ihmisen valvonnan alla. Tekoälyn suurin potentiaali rekrytoinnin esiseulonnan tehostamiseen syntyy yhteistyöstä ihmisen kanssa. Oikeudenmukaisuuden kokemusta rekrytointiprosessista voidaan lisätä läpinäkyvällä ja avoimella viestinnällä. Tekoäly ei poista rekrytoijien asiantuntemuksen tarvetta vaan siirtää painopistettä muihin rekrytoinnin vaiheisiin.
Keywords: tekoäly; rekrytoinnin esiseulonta; rekrytointiprosessin tehostaminen; rekrytoinnin eettisyys; organisatorinen oikeudenmukaisuus; algoritminen vinouma